0 Deljenj 2447 Ogledov

ŠKANDALOZNO: Uprava državne NLB kršila ustavni zakon

19. March, 2018 6:00
2447 Ogledov

Uprava državne banke NLB pod vodstvom Blaža Brodnjaka, v kateri sedijo še Andreas Burkhardt, Archibald Kremser in László Pelle, je kršila ustavni zakon, ko je na podlagi sodbe hrvaških sodišč izplačala 800 tisoč evrov z naslova tožbe za prenesene vloge varčevalcev oziroma depozitarjev nekdanje podružnice nekdanje Ljubljanske banke Zagreb.

Ravnanje NLB je v nasprotju s slovensko zakonodajo, in sicer z ustavnim zakonom iz leta 1994, v nasprotju z veljavnim mednarodnim sporazumom o nasledstvu, ki ga je sprejela tudi Republika Hrvaška, in v nasprotju z memorandumom iz Mokric, ki je bil leta 2013 podpisan med hrvaško in slovensko vlado, s katerim se je Hrvaška zavezala, da bo zaustavila vse sodne postopke, ki gredo na račun nekdanje podružnice Ljubljanske banke v Zagrebu.

SDS je zato skupaj z NSi v parlamentu vložila predlog za začetek postopka dopolnitve Ustavnega zakona za izvedbo Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. Predsednik SDS Janez Janša je pobudo pojasnil takole: »NLB smo v življenju te generacije že dvakrat sanirali, velikokrat dokapitalizirali. V primeru nadaljevanja teh plačil so neposredno ogroženi vaši žepi, in to v nasprotju z zdravim razumom, mednarodnim pravom in slovensko zakonodajo.«

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Več iz te kategorije