0 Deljenj 1574 Ogledov

ŠKANDAL Sin pohvalil ministrico, oče ji je naslednji dan izstavil račun za 246 tisoč evrov!

11. December, 2017 14:33
1574 Ogledov

Razkrivamo nove podrobnosti poslovanja zdaj že razvpite družine Škoberne iz vladne stranke SD, sina Jana in očeta Marka, direktorja in solastnika velenjskega Esotecha, zaradi katerih je slovenski jezik bogatejši za novo besedico – »našizem« – in vrsto njenih izpeljank. V nadaljevanju opisani primer »našistov« razkriva, kako poslovanje poteka med ministrico za obrambo Andrejo Katič in prej omenjenima Škobernetoma.

Podjetno družino Škoberne smo opisali že pretekli teden, ko smo razkrili, da je oče Marko z menedžerskim prevzemom prišel do lastništva že več kot desetine velenjskega podjetja Esotech. Očetovo podjetje na veliko biznisira s Teromoelektrarno Šoštanj (TEŠ), sin pa je poslanec preiskovalec investicije taistega TEŠ-a, šesti blok. In medtem ko sin preiskuje, je očetovo podjetje s TEŠ-em v pičlih treh letih dobilo za 2,4 milijona evrov državnih poslov.

Nakazili bi v nedeljo

Tokrat razkrivamo, kako se proračunski tisočaki delijo med političnimi veljaki v stranki SD. Med Škobernetom mlajšim in obrambno ministrico je spletena že skoraj popkovina, saj je prav Andreja Katič s svojim odhodom v vlado mlademu Škobernetu, ki je prej služil kot svetovalec pri nekdanjem skupnem šefu, velenjskem županu Bojanu Kontiču, odstopila sedež v parlamentu. Mladi Škoberne je bil pri Kontiču svetovalec, današnja ministrica za obrambo pa direktorica občinske uprave.

Samo v letošnjem novembru je Škobernetov Esotech ministrstvu za obrambo izstavil tri račune, njihova skupna vrednost je 410 tisoč evrov. Podatke v svoji aplikaciji Erar razkriva protikorpucijska komisija. Prvi račun je bil izdan na petek, 10. novembra, dve minutki po 13. uri, znesek presega 73 tisoč evrov. Drugi račun, z identično referenco, je višji od 90 tisoč evrov, izstavljen pa je bil v torek, 14. novembra. Ob referenci je obema računoma enak tudi datum, ko morata biti poravnana – 10. december letos. Ko bo, mimogrede, nedelja.

Potem se je teden pozneje, v sredo, 22. novembra, mladi poslanec Jan na družabnem omrežju Facebook začutil povezanega z ministrico Andrejo; sporočil ji je: »Andreja, ponosni smo nate.« Objavil je tudi povezavo na njeno sliko in izjavo v parlamentu. In mladi poslanec, ki je v zadnjih mesecih objavljal zlasti svoje prepotene fotografije in nekaj Pahorjevih iz predsedniške kampanje, je v delu zapisa omenil trgovanje: »Ampak mi ostajamo trdni in naše vrednote niso na prodaj, ne za stolčke ne za interese.«

Posel skoraj podeseterili

V ponedeljek, 27. novembra, je mladi poslanec po pol deveti zvečer ponovno občudoval svojo strankarsko kolegico, ki mu je izpraznila poslanski sedež, in delil povezavo na spletno stran stranke in njeno fotografijo; čemu natančno, preberite v objavi. In ni minilo 24 ur, ko je račun ministrstvu, ki ga vodi Katičeva, ponovno izstavilo podjetje, ki ga vodi njegov oče. Tokrat je za posel, ki ga sicer Erar natančneje ne opisuje, ministrstvu zaračunal kar 246 tisoč evrov. Katičeva mora denar nakazati do zadnjega delovnega dne v letošnjem letu, torej do petka, 29. decembra.

Tako velikega posla Škobernetov Esotech z obrambnim ministrstvom, sodeč po Erarju, ni sklenil še nikoli. Edina nakazila segajo v leti 2009 in 2010, a skupaj vsa tri znašajo manj kot najnižji račun, izstavljen novembra – skupaj 29.197,07 evra.

Iz proračuna več kot 50 odstotkov posla

Sta pa Esotech in direktorjev sin Jan pravi hit na družabnih omrežij. Še posebno odkar so tudi twitteraši pogledali v Erar in ugotovili, da je Esotech od proračunskih porabnikov od leta 2013, ko sta vladala Alenka Bratušek in Miro Cerar, in torej tudi v času, ko je stranka SD, del katere sta tako Škoberne kot Katičeva, trenutno na oblasti, zaslužil neverjetnih 58 milijonov evrov. Leta 2013 so skupaj ustvarili 27 milijonov evrov prihodkov, od tega 21,53 odstotka iz proračuna. Leta 2014 se je delež, ki so ga ustvarili iz proračuna, podvojil, državni posli so jim prinesli 41,56 odstotka od skupnih 38 milijonov evrov. Leta 2015 pa so državni posli že presegli tiste, ki so jih ustvarili na trgu; skupaj so prejeli 17 milijonov evrov, kar je 53,18 odstotka celotnega dohodka podjetja Esotech v letu 2015.

Poslanec Jan se ob tem na debelo spreneveda. Na Twitterju je ob objavi podatkov o zlatem proračunskem rudniku za podjetje svojega očeta zapisal: »Na kratko. Esotech ni v lasti moje družine, oče ima cca. 10-odstotni delež. Podjetje večinoma posluje z zasebnimi naročniki, primarno z industrijo, skoraj polovico na trgih izven Slovenije, in to že več kot 60 let, ter ima več kot 150 zaposlenih.

IZ TISKANE IZDAJE ŠKANDAL24

Več iz te kategorije