0 Deljenj 855 Ogledov

(SPRENEVEDANJE!) Na Tarčo prišli kot “civilna družba”, odšli s priznanjem, da so le levi politični aktivisti

16. December, 2022 14:00
855 Ogledov

Gostje v zadnji Tarči so bili vidnejši obrazi civilne družbe, Jaša Jenull, ki je v času Janševe vlade pozival na proteste, direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, Filip Dobranič – Muki iz Danes je nov dan, Boris Vezjak in komentator Peter Merše. S svojim nastopi so “predstavniki civilne družbe” potrdili le to, da niso nikakršni predstavniki civilne družbe ampak politični aktivisti, organizirana oblika podaljškov levih politikov za potrebe političnega boja na ulici.

105 petkov so kolesarji protestirali proti Janševi vladi, zahtevali drugačno politiko, pozivali na volitve. Jaša Jenull je v enem izmed svojih govorov na protestih dejal, da če se bo tudi nova vlada tako obnašala, bodo še naprej protestirali. Kljub očitnim aferam pa sedaj meni, da niso tako problematične. “Ko spremljam odzive, mislim, da ljudi bolj skrbijo druge teme (zdravstvo) in mediji (spor Roberta Goloba z notranjo ministrico Tatjano Bobnar) zelo usmerjeno ponavljajo vsak dan.”

Razloge za pretekle proteste pa so našli, še preden je Janševa vlada sploh prisegla, in ji očitali demontažo oblasti, totalitarnost in tako naprej. “Očitno je demontaža oblasti to, da se zamenja politična opcija in da politično kadruje izključno ena stran. Takrat se aktivirajo in se poženejo sistemi, ki organizirajo proteste, akcije. Ko se vlada zamenja in se dogajajo podobni primeri na primer v zdravstvu – od brisanja napotnic do sesutja sistema – da predsednik vlade Robert Golob pravi, da ne bo dopustil, da nek predsedniški kandidat (Anže Logar) pride do položaja, to vse kaže na izrazito avtoritarnost, ob tem pa ni zaznati nekega izrazitega odpora,” je v tarči opozoril Peter Merše in dodal, da resne civilne družbe v Sloveniji sploh nimamo.

V oddaji Tarča so v prispevku prikazali spor med Golobom in Bobnarjevo, za katerega mnogi menijo, da če bi se zgodil v času Janševe vlade, bi se civilna družba že zdavnaj postavila na noge in bi bili organizirani masovni protesti. “Danes pa, ko se dogajajo primerljivi škandali, če ne še hujši, dobimo neko izjavo, da bi šlo za pozivanje na proteste pa ni zaznati,” je dejal Merše.

Civilna družba je utrujena

Na vprašanja voditeljice Erike Žnidaršič, ali se jim ne zdi potrebno, da bi civilna družba ob taki situaciji in na očitne kršitve Goloba reagirala tako, kot so se odzivali na v prejšnji vladi, sta se tako Jenull kot Filip Dobranič “branila”, da je Pravna mreža za demokracijo napisala izjavo. Dobranič je celo dejal, da so utrujeni in da morajo paziti, da ne pregorijo. “Jaz nisem nič napisal na družbenih omrežjih, ker sem ocenil, da količina stvari, ki se je zgodila, je bila dovolj,” je izjavil. Dejal je, da ne more z ničemer prisiliti Goloba, da poda več informacij v zvezi z njegovim varovanjem. A v prejšnji vladi so z “lahkoto” našli veliko razlogov, četudi niso imeli veliko informacij. Priznal pa je, “da če so se v prejšnji vladi dogajale takšne stvari in še bi to isto stvar storila sedanja vlada, to sploh ne bi prišlo na prvo mesto na RTV. Se strinjam, to je zelo slabo.”

 

 

Tudi Boris Vezjak se je zagovarjal, da ni res, da civilna družba ni naredila ničesar, in ponovil, da se je v izjavi javila Pravna mreža in Forum za demokracijo. Povedal je še, da kar se je zgodilo notranji ministrici, je nedopustno pa tudi škandalozno, kako je Golob razložil vse skupaj in na koncu še dejal, da je bila v stiski, zaradi katere je ugotovila, da je nesposobna in je kar sama odstopila. “Gre za smešenje in norčevanje Goloba, ki je pred kratkim napovedal boj proti sovražnemu govoru. Zdaj vidimo, da uporablja podobna sovražne besede, ki so popolnoma nedopustne”.

 

Priznanje, da je bilo kršenje zakonov na ulicah financirano
Sprenevedanju, da se civilna družba primerno odziva tudi v tej vladi, ni bilo konec. Ob vprašanju, ali je kakšna podobnost z domnevnim svetovalcem Rokom Snežičem in Milošem Milovićem, je Jenull jecljaje dejal, da ne ve in da ni nobenih dokazov, čeprav je Milovič nepravnomočno obsojen zaradi gospodarske kriminalitete, kar Snežič ni. Jenull je dejal, da bilo to šele problematično, če bi bil Muženič svetovalec za gospodarstvo, v tem primeru pa, da ni blizu Goloba. Ob tem je Merše dejal, se je Snežič domnevno srečeval z Janšo, v primeru Milovića pa je jasno, da je hodil po ministrstvih in bo morda celo prevzel varnost predsednika vlade. “Kdaj bomo v Ljubljani videli proteste z njegovo sliko in napisom “gotov si”?. To me preseneča, če bi res imeli neodvisno civilno družbo, ne pa neke vrste podaljšek, bi v enakih primerih, kot so bili v prejšnji vladi, korakali v enakih masah ljudi, pa tega ne vidimo.” Dobranič je na to odgovoril in dejansko razkrinkal, da so financirani.

Predstavniki civilne družbe so vedno govorili, da so neodvisni in so protesti spontani, tudi Jenull je v oddaji dejal, da so se protesti samoorganizirano zgodili. O tej laži je Merše dejal, da protesti niso bili spontani in vedno nekdo proteste organizira in pozove, “tu govoriti o spontanosti je smešno.”

 

 

Tudi v Inštitut 8. marec so utrujeni, pravi Nika Kovač. Ne da se jim ukvarjati z Janezom Janšo in Milanom Kučanom, ne s Snežičem in ne z gospodom, o katerem govorimo danes. Očitno sploh ne pozna imena (Miloša Miloviča) in ne ve, o čem je sploh govora v Tarči. Imajo pa še moči braniti Goloba. Kovačeva je namreč ponovila laži, ki jih je izrekel Robert Golob, da se je spor z ministrico začel po tem, ko so prišle fotografije njegovega mladoletnega otroka na Nova24tv. “To jaz zelo dobro razumem, tudi moj napadalec se je najprej tam pojavil.” To sicer ni res, o tem smo pisali že včeraj, na to pa je opozoril tudi Žan Mahnič.

 

 

Ob koncu oddaje so gostje povedali tudi zaključne besede. Kamere so ujele Kovačevo, kako je kar med oddajo vzela telefon in očitno pošiljala nekomu sporočila.

 

S. K.  (Nova 24TV)

(Foto: arhiv Nova 24TV)

Več iz te kategorije