0 Deljenj 1321 Ogledov

ŠKANDAL Kučanov ciprski sodelavec iz stanovanja 101 je milijonar

28. November, 2017 8:55
1321 Ogledov

Član vladne SD Sandi Češko je po oceni revije Manager trenutno drugi najbogatejši Slovenec. Vrednost njegovega premoženja ocenjujejo na 300 milijonov evrov. Je tudi sodelavec Milana Kučana v upravnem odboru Foruma 21, ki je lastništvo svojega podjetja prenesel najprej na Nizozemsko, potem pa na Ciper.

Pretekli teden so v Škandalu24 razkrili, česar v evforiji slovenskih množičnih medijev pri razkrivanju slovenskih poti v države, ki jih naš sistem opredeljuje kot davčne oaze, in jo diktira časnik Delo člana programskega sveta Kučanovega Foruma 21 Stojana Petriča, nismo prebrali: devet milijonov je s svojega Rika na račune v davčnih oazah v petih letih nakazal tudi član upravnega odbora Foruma 21 Janez Škrabec, glavnino na Ciper.

Sedež: Stanovanje 101
Češko je že leta 2001 svoja podjetja po svetu povezal v nizozemsko družbo, ker naj bi mu to priporočili pravni svetovalci. Leta 2012 pa je lastništvo iz nizozemske družbe Studio Moderna Founders I B. V. prenesel na ciprsko družbo Kanatol Holdings Limited.

V ciprskih registrih so podatki o Češkovem ciprskem podjetju relativno skopi. Ustanovljeno je bilo leta 2011, sedež pa ima v centru Nikozije v stavbi, imenovani Kramvis Building, v prvem nadstropju, stanovanje 101. Direktor ali vsaj zastopnik podjetja je sodeč po registru Loizos Koyntroyris. Registri sicer njegovo ime najdejo tudi med sodelavci družbe Ecovis, ki ponuja storitve davčnih svetovalcev, računovodij in odvetnikov. Bil naj bi tudi direktor podjetja Dietsmann Holding Limited. Leta 2006 je o cipskem davčnem sistemu in zakaj poslovati na Cipru pisal celo za češko revijo o davkih.

Čudaški argumenti
Češko je sicer ob razkritju, da je posel preselil na Ciper, vse skupaj komentiral kot nekaj najbolj normalnega, in ne nekaj, od česar ima poslovno korist. Ob tem ne trdi, da posluje s Cipra, ker bi mu bila ljubša mediteranska klima ali ker raje dela z Grki kot s Slovenci, ampak je za Finance dejal: “Ker je holding v EU, ni nobenih davčnih olajšav, razen olajšav pri kapitalskem dobičku za podjetje (ne pa za fizično osebo), če pride do spremembe lastništva, za to pa morajo biti tudi izpolnjeni določeni pogoji. Od teh sprememb je preteklo že precej časa in so z mojega vidika zelo tehnične narave. Od leta 2000 za vodenje krovne družbe na Nizozemskem skrbi tamkajšnji menedžment, ki občasno predlaga določene spremembe za večjo učinkovitost poslovanja. V vsa ta gradiva se sploh ne spuščam, niti jih ne prebiram, ker menedžmentu zaupam, da ve, kaj dela. Vseh teh sprememb osebno ne občutim ali nimajo nobenega neposrednega vpliva na moje delo, zato se z njimi ne ukvarjam.”

Foto: STA

Podobnost z zapisi Petričevih
Da se bogataši odločajo, da prepustijo upravljanje svojega premoženja drugim, so ugotovili tudi Petričevi novinarji na osnovi t. i. Panama Papers, citiramo Delo, ki sicer ne popisuje Češkovih ciprskih sodelavcev, nekoliko pa na njegovo pojasnilo vendarle spominja primer podjetja Appleby, ki podjetjem bogatašev ponuja storitve vodenja biznisa: »Podjetje zlasti načrtuje in gradi kompleksne korporacijske mreže, da bi izkoristilo vrzeli v mednarodnih zakonih in omogočilo izogibanje plačevanju davkov. Appleby najprej ustvari več slamnatih podjetij in jih registrira kot pravne subjekte, čeprav dejansko niso dejavni. Potem pa globoko pod površjem ustanovi sklad in druge zapletene strukture, značilne za davčne oaze, da bi popolnoma nekaznovano skrili ali premaknili pravo premoženje in ustvarili dobiček. Tako milijarderji in multinacionalke zahvaljujoč zgolj pravnim luknjam in usmerjanju odvetnikov družbe Appleby zmanjšujejo svoja davčna bremena. Po tem vijugasten popotovanju v globinah mednarodnega davčnega sistema se naposled denar nedotaknjen vrne v žepe najpremožnejših.« Kar Češko za slovenske razmere vendarle je.

V Sloveniji slabše upravljajo
Posebej zanimivo je, da najbolj vidni člani Foruma 21 veliko bolj uspešno kot v Sloveniji poslujejo v tujini. Tipičen primer je najdražja slovenska šola, ki naj bi ponujala najbolj elitno poslovno znanje, sama pa nikakor ne pride na zeleno vejo. Več lahko preberete na sosednjih straneh, kjer natančno popisujemo, kako IEDC – poslovna šola Bled, ki jo operativno vodi Petričeva kolegica iz programskega sveta Foruma 21, lastnika in nadzornika pa sta Češko s sedežem na Cipru in Škrabec, ki tja nakazuje milijone, že sedem let končuje v globokih minusih.

Več iz te kategorije