0 Deljenj 4927 Ogledov

ŠKANDAL Ahmadov prijatelj Jan preiskuje TEŠ 6, njegov oče pa s TEŠ biznisira

4. December, 2017 15:00
4927 Ogledov

Jan Škoberne je poslanec vladne SD, namestnik vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana in namestnik člana preiskovalne komisije za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v blok 6 Termoelektrarne Šoštanj. Je sin direktorja in več kot desetinskega lastnika velenjskega Esotecha, ki od leta 2014 na veliko biznisira s Termoelektrarno Šoštanj. Pod črto za več kot 2,4 milijona v treh letih.

Škobernetov mlajši je prišel v parlament kot nadomestni poslanec z mesta svetovalca župana Občine Velenje Bojana Kontiča (SD) za mednarodno področje.

Skozi medije na psihiatrijo

Kontičeva direktorica občinske uprave Andreja Katič je po kandidaturi za poslanko postala ministrica za obrambo, ko je stranka SD po katastrofalnem rezultatu na volitvah – volilo jo je manj kot šest odstotkov volivcev, dobili so šest poslanskih mandatov – vstopila v vlado Mira Cerarja. Zares opazen kot poslanec je Jan Škoberne postal nekaj dni po svojem 30. rojstnem dnevu, ko je pol leta pred parlamentarnimi volitvami v kampanjo krenil z ilegalnim migrantom Ahmadom Šamijem. Po posredovanju Škoberneta, poslanca Levice Mihe Kordiša in predsednika vlade Mira Cerarja, ki so migrantu obljube, drugačne od sodnih, dajali na očeh medijev, je Ahmad pristal na psihiatriji. Škoberne se ni več oglasil.

Škoberne ima po pripovedovanju nekaterih strankarskih insajderjev pred volitvami 2018 problem, pa ne zgolj s poplavo novih strank, ki mu bodo delale konkurenco na levici, ampak tudi s prvim v Velenju, Bojanom Kontičem, ki naj bi si že rezerviral izvoljivo velenjsko volilno mesto.

Škoberne preiskuje, Škoberne služi

Jan Škoberne je kot preiskovalec TEŠ 6 silno odločen, nekdanji direktor TEŠ-a Simon Tot je julija letos o njegovem delovanju za Siol podal zelo dvoumno izjavo: »G. Škoberne me je nazadnje na zaprti seji napadel z dokumentom, ki je bil v resnici sestavljen iz treh dokumentov.« Tistega dne še ne 30-letni Jan Škoberne je nekaj minut pozneje pritisnil še na organe pregona z izjavo: »Sekretariat naj preveri, kdaj bosta policija in tožilstvo odločila o pregonu g. Tota zaradi suma lažnivega pričanja.« 

Kot že omenjeno, Škobernetova družina iz TEŠ-a ne dobiva zgolj dokumentov, ampak tudi denarce. V obrazcih KPK o omejitvah poslovanja velja od 18. maja 2015 do preklica prepoved poslovanja Esotecha z državnim zborom, ker je direktorjev sin postal poslanec, ni pa nikakršne prepovedi sodelovanja Esotecha s TEŠ-em, ki ga preiskuje njegov sin. Po maju 2015 je prišlo do prelomnice, saj je pred Esotech s TEŠ mesečno zaslužil manj kot 100 tisočakov, po juniju 2015 pa so nakazila poskočila čez 100, 200, avgusta pa celo 300 tisoč evrov. Najbolj donosno je bilo sodelovanje avgusta lani, ko je Škobernetovo podjetje od TEŠ-a v samo enem mesecu prejelo 400 tisoč evrov nakazila.

Mama Darja je po ločitvi priimek spremenila v Škobarne, najdemo jo na seznamu sodnikov Okrajnega sodišča v Celju.

Očetov menedžerski prevzem

Največ prihodkov iz javnega denarja je Esotech v zadnjih letih dobil ob velenjske občine, približno 13 milijonov evrov, največ od sredine 2013. do konca 2015., to pa je čas, ki se delno prekriva tudi z obdobjem, ki ga v svojem življenjepisu na parlamentarni strani kot obdobje svoje službe pri Kontiču navaja Škoberne mlajši.

Njegov oče Marko Škoberne je do desetine Esotecha prišel z menedžerskim prevzemom. Iz grafike je razvidno, da je njegov delež od lani do letos še rasel. Leta 2008, preden so izvedli posel lastninjenja, je za Dnevnik vse zanikal in se skril za delavce: »Menedžerskega odkupa Esotecha v bistvu ne pripravljamo, ampak je v ozadju interes jedra zaposlenih, ki skupaj vključuje približno 70 posameznikov, da zavarujemo dolgoročne interese in cilje družbe.«

Več iz te kategorije