0 Deljenj 817 Ogledov

SE NE MORETE ODLOČITI, KAKO BI POIMENOVALI OTROKA? Plačali boste globo

3. October, 2018 8:17
817 Ogledov

V nekaterih družinah partnerja težko najdeta kompromis in jima izbira imena prestavlja večji izziv.  A obenem Zakon o osebnem imenu določa, da morajo starši otroku določiti osebno ime in ga prijaviti kateri koli upravni enoti najpozneje v 30 dneh od otrokovega rojstva. Če se v tem roku starši ne morejo sporazumeti, jima pri sporazumni odločitvi pomaga center za socialno delo (CSD), ki pri tem upošteva varstvo otrokovih pravic, otrokov osebnostni razvoj in varovanje njegovih koristi.

Tako pri nas področje poimenovanja ureja tudi zakon o osebnem imenu iz leta 2006. 2. člen zakona določa, da se sme pravica do svobodne izbire imena omejiti le, če je to nujno za zavarovanje javne varnosti, morale ali pravic in svoboščin drugih ljudi. Matičar na upravni enoti, ki rojstvo otroka vpiše, je tisti, ki pred vpisom osebnega imena v matični register presoja, kaj ni več primerno. Če matičar ugotovi, da bi izbrano osebno ime lahko otroku škodovalo, starše na to opozori. Če starši v petnajstih dneh otroku ne določijo novega osebnega imena, pristojni organ v matični register vpiše otroka z imenom, ki so mu ga določili starši. O tem obvesti pristojni center za socialno delo, ki lahko ukrepa s svojimi pristojnostmi v zvezi z vzgojo in varstvom otrok. Predstavnica z notranjega ministrstva je sicer dejala, da tovrstnih primerov niso imeli.

Zakon tudi ne predvideva sankcij, ki bi staršem predpisovale globo v primeru neprimernega poimenovanja otrok. Na ministrstvu sicer ne vodijo evidence najbolj nevsakdanjih kombinacij imen in priimkov, niti se ne srečujejo s primeri, pri katerih bi hoteli starši otroka poimenovati mimo določenih pravil.

Več iz te kategorije