0 Deljenj 70 Ogledov

SE JUTRI ODPRAVLJATE NA HRVAŠKO? Nikar, sicer se vam bo zgodilo tole

14. junij, 2018 18:39
70 Ogledov

Na Hrvaškem so za petek napovedani protesti voznikov zaradi podražitve cen goriva. Hrvaška državljanska pobuda Stop dvigu cen goriva je voznike pozvala, naj ob 17. uri protestno ustavijo avtomobile za deset minut. V pobudi menijo, da so cene goriva na Hrvaškem neupravičeno visoke.

 V pobudi tudi zatrjujejo, da ima Hrvaška najvišje cene goriva v Evropi. Od vlade zahtevajo nižje trošarine ter znižanje cene litre goriva pod devet kun (1,21 evra).

Na protestno ustavljanje avtomobilov v popoldanski prometni konici 15. junija je pobuda pozvala v začetku meseca pred poslopjem vlade, ko so dejali, da davki in trošarine dvigujejo cene za liter goriva za 140 odstotkov. Z državljansko nepokorščino na petkovih protestih na prometnicah želijo opozoriti, da so visoke cene goriva nesprejemljive. Zatrjujejo, da je osnovna cena litra goriva 3,65 kune (49 centov).

Kampanjo je pobuda nadaljevala na svoji Facebook strani, na kateri imajo danes nekaj manj kot 31.000 sledilcev. Izpostavljajo, da so bili podobni protesti v Srbiji, Črni Gori in BiH ter da se je v BiH po množičnih protestih voznikov gorivo pocenilo.

Najmanj tisoč protestnikov v Zagrebu

Eden od hrvaških pobudnikov Damir Kristijan Rogin ni želel ugibati, koliko voznikov se bo udeležilo petkovih protestov na Hrvaškem. Za novičarski portal.hr je izrazil pričakovanje, da bo najmanj tisoč protestnikov v Zagrebu, ki bi lahko povzročili prometne zastoje, v katerih bo obstalo veliko več voznikov, ne glede na to, ali se želijo udeležiti protestov.

Pojasnil je, da gre za obliko protesta, ki ga ni treba prijaviti na policiji ter da bo vsak od sodelujočih odgovoren za svoje ravnanje. “Ustaviš se ob 17. uri, tam, kjer si, ugasneš avtomobil za deset minut, vklopiš vse štiri utripalke in greš na kavo”, je pojasnil Rogin.

Ni izključil možnosti, da bodo vozniki, ki si tovrstnih protestov ne želijo, s protestom nezadovoljni. Menil je, da deset minut ni veliko časa, ter morebitnim nasprotnikom protestov priporočil, naj se v petek med 17.00 in 17.10 izogibajo prometnicam.

Na Facebookovi strani pobude so tudi objavili pravila za udeležence v protestih, med katerimi je tudi izogibanje incidentom. Ne pričakujejo, da bodo udeleženci protestov naknadno dobili kazni za prometne prekrške.

Množično kupujejo gorivo v vseh sosednjih državah

Na Hrvaškem so cene bencina dosegle skoraj enajst kun (1,48 evra), cene dizla pa so nekaj pod deset kun (1,35 evra). Na cene goriva na Hrvaškem poleg gibanja na globalnem trgu z nafto vpliva tudi glavna turistična sezona, ko trgovci z nafto praviloma nekoliko zvišajo cene zaradi velikega števila turistov, ki na Hrvaško prihajajo z avtomobili.

Hrvaški mediji so v preteklih tednih poročali, da hrvaški vozniki množično kupujejo gorivo v vseh sosednjih državah, ker je tudi do 20 odstotkov cenejše kot na hrvaških bencinskih črpalkah.

Mogoče vas bo zanimalo

Pijana voznica z mercedesom povzročila za 12 tisoč evrov škode
Črno
3 Ogledov
Črno
3 Ogledov

Pijana voznica z mercedesom povzročila za 12 tisoč evrov škode

Marjanca Scheicher - 22. junij, 2018 13:54

V četrtek popoldan, okoli 16.45, se je v križišču Barjanske ceste in Pot na Rakovo jelšo pripetila prometna nesreča, v kateri je nastalo za vsaj 12 tisoč…

Američani povsem izgubili glavo zaradi Mirjam Poterbin, mame Luke Dončića: bila je v trendu na Twitterju, število sledilcev na Instagramu ji skokovito narašča
Rumeno
3 Ogledov
Rumeno
3 Ogledov

Američani povsem izgubili glavo zaradi Mirjam Poterbin, mame Luke Dončića: bila je v trendu na Twitterju, število sledilcev na Instagramu ji skokovito narašča

Marjanca Scheicher - 22. junij, 2018 12:31

»Luka Dončić bo moral biti 7-krat v prvi postavi NBA All Star in 4-krat najkoristnejši igralec finala NBA, da bodo vsi pozabili, kako privlačna je njegova mama.«…

Onesnažena voda s fekalijami zalila kleti
Črno
3 Ogledov
Črno
3 Ogledov

Onesnažena voda s fekalijami zalila kleti

Marjanca Scheicher - 22. junij, 2018 12:22

Zgodilo se je v Ljubljani. Ob 8.24 je zaradi tehnične napake na komunalnem omrežju voda s fekalijami zalila kletne prostore poslovnega objekta na Trgu osvobodilne fronte v…

Več iz te kategorije