0 Deljenj 696 Ogledov

Ruska vojska sprožila nov val raketnih napadov nad Ukrajino – Velik del Ukrajine brez elektrike

16. December, 2022 15:02
696 Ogledov

Ruske sile so danes z raketami in droni napadle več ciljev po celotni Ukrajini. O eksplozijah med drugim poročajo iz mest Kijev, Harkov in Krivi Rog, novi napadi na kritično infrastrukturo pa so prekinili dobavo elektrike in vode številnim prebivalcem. Medtem naj bi v ukrajinskem obstreljevanju regije Lugansk umrlo osem ljudi.

Župan prestolnice Vitalij Kličko je sporočil, da je bilo eksplozije slišati v več delih mesta, in prebivalce pozval, naj ne zapuščajo zaklonišč. Kot je zapisal na Telegramu, se mesto sooča s težavami pri dobavi vode, odgovorni pa so ustavili podzemno železnico, da bi se tja lahko zatekli civilisti.

Po najnovejših podatkih sta v napadu na stanovanjski objekt v mestu Krivi Rog umrli dve osebi, je sporočil guverner Dnipropetrovska Valentin Rezničenko. Kot poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform, pa je guverner regije Mikolajiv Vitalij Kim zapisal, da so napadalci nad Ukrajino izstrelili do 60 raket.

Številni prebivalci Harkova na severovzhodu države so brez elektrike. Z izpadi elektrike se po novem valu napadov soočajo tudi v regijah Sumi ter mestih Herson, Poltava in Kremenčuk, poroča BBC.

V regiji Zaporožje je bilo ozemlje, ki je pod ukrajinskim nadzorom, tarča več kot desetih ruskih raket, pa je sporočil guverner regije, kjer se nahaja največja nuklearka v Evropi, Oleksandr Staruh, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O civilnih žrtvah danes poročajo tudi predstavniki separatistov v regiji Lugansk, kjer naj bi v ukrajinskem obstreljevanju naselja Lantrativka umrlo osem civilistov, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

“Danes zgodaj zjutraj sta bila mesto Kadivka in vas Lantrativka ponovno pod artilerijskim ognjem nacionalistov (…) Osem ljudi je umrlo, še 23 naših rojakov je bilo ranjenih,” je prek družbenih omrežij sporočil proruski vodja regije Lugansk Leonid Pasečnik.

Po navedbah generalštaba ukrajinske vojske so medtem njihove sile v zadnjih 24 urah odbile napade v bližini 22 naselij v regijah Doneck in Lugansk.

Kljub zmanjšani intenzivnosti bojev vzdolž frontne črte je ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov za britanski časnik Guardian izrazil prepričanje, da v Moskvi načrtujejo novo ofenzivo po novem letu. Reznikov je ob tem izpostavil mobilizacijo 300.000 ruskih mož, za katere pravi, da bodo uporabljeni v novi ofenzivi, do katere bo po njegovem prepričanju prišlo februarja, danes poroča Guardian.

Močno okrnjeno električno omrežje

Po današnjih vnovičnih ruskih napadih na ukrajinsko ozemlje tamkajšnje energetsko podjetje poroča o izjemni škodi na infrastrukturi, ki jo z izpadi elektrike občutijo zlasti na severu, jugu in v osrednjih delih države. Električno omrežje deluje v izrednih razmerah, iz držav poročajo tudi o težavah pri oskrbi z vodo in ogrevanju.

Od danes naprej je tako pričakovati pogostejše izklope elektrike, odprava škode pa naj bi glede na že obstoječe slabo stanje trajala dlje kot ponavadi. Oskrba z elektriko bo glede na sporočilo podjetja med drugim zagotovljena v bolnišnicah in toplarnah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija danes izstrelila 76 raket, 40 jih je bilo usmerjenih proti Kijevu

Rusija je po zadnjih podatkih danes s Kaspijskega in Črnega morja na objekte kritične infrastrukture v Ukrajini izstrelila 76 raket. Ukrajinska zračna obramba je 80 odstotkov oz. 60 raket sestrelila, je danes prek Telegrama sporočil ukrajinski vrhovni poveljnik Valerij Zalužni.

Kot je še pred tem navedel tiskovni predstavnik vojske Mihail Šamanov, je bilo kar raket 40 usmerjenih proti Kijevu, a so jih 37 sestrelili. Današnje rusko obstreljevanje je označil za eno največjih od začetka vojne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V prestolnici tako danes poročajo o izpadih elektrike, težavah pri oskrbi z vodo in ogrevanjem. Po besedah župana Vitalija Klička bodo odprli še več poslopij z lastnim virom elektrike, kjer bodo ljudje denimo lahko napolnili telefone ali polnilnike. Oskrba z elektriko je motena tudi drugod po državi.

C. R., STA

(Foto: EPA, Sergey Kozlov)

Več iz te kategorije