0 Deljenj 4333 Ogledov

RTV SLOVENIJA: Ko si za vaš denar lahko privoščijo prav vse! In se pri tem še smejijo.

23. May, 2018 15:00
4333 Ogledov

Ste med tistimi državljani, ki RTV Slovenija redno plačujejo prisilni davek, ki mu sami pravijo prispevek? 153 evrov na leto? No, morda se boste končno vprašali, kam gre vaš denar …

Javni zavod RTV Slovenija in njegovi zaposleni vse bolj postajajo država v državi, celo tako, da so javni medij pripravljeni zlorabiti do te mere, da po svoje prikrojijo zakone in pravila. Seveda na škodo samo točno določene parlamentarne stranke.

Prvič: manipulacija

V oddaji Odmevi je novinar Jure Brankovič pripravil prispevek, v katerem je del izjave iz dokumenta, ki je bil objavljen na spletni strani SDS, uporabil tako, da je izpustil bistveni del izjave Janeza Janše o migrantskih k votah ter s tem izkrivil stališče SDS in predsednika stranke o tovrstnih kvotah. V Odmevih so takole povzeli izjavo: »Kvote, ki jih je za posamezne države EU določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično porazdeljeno. « Toda v prispevku hkrati niso nadaljevali z bistvenim delom izjave, ki pojasnjuje prejšnja dva stavka, to je: »Hkrati pa seštevek kvot predstavlja končno število beguncev, ki ga je EU še sposobna sprejeti na svojem ozemlju. To bi moralo biti zelo jasno poudarjeno in znano tudi v okoljih, kjer nastajajo vzroki problema. Potencialnih, življenjsko ogroženih beguncev je bistveno več, kot jih EU lahko sprejme. Tudi tem je treba pomagati, vendar na ozemljih čim bližje njihovemu domu.« Naj pripišemo, da je bilo na ravni EU dogovorjeno, da naj bi Slovenija sprejela samo 27 oseb!

»Kaj mi pa morete?« sporoča zavrnitev objave odgovora Manice J. Amboržič. Res je, tudi to ste plačali s položnico RTV Slovenija.

Očitna manipulacija je bila hitro razkrita in stranka SDS je po Zakonu o medijih zahtevala objavo popravka, a ga je urednica informativnega programa Manica J. Ambrožič zavrnila takole: »Vašo zahtevo za objavo odgovora zavračamo, ker ne vsebuje dokazljivih navedb, s katerimi bi se zanikalo, bistveno popravljalo ali bistveno dopolnjevalo navedbe o dejstvih in podatkih v objavljeni informaciji (drugi odstavek 42. člena zakona o medijih).«

Je Manica J. Ambrožič sploh pogledala prispevek, ali pa ima za stranko SDS že vnaprej pripravljeno »copy-paste« zavrnitev, ne glede na to, kaj se po Zakonu o medijih zahteva? Predvsem takrat, ko si privoščijo očitno manipulacijo. Če je prispevek videla ali pa ne – s plačevanjem RTV-prispevka plačujete tudi Manico J. Ambrožič.

Drugič: cenzura TV oglasa

Hladen tuš iz cevi javne televizije so doživeli tudi pri tedniku Demokracija, ki ima s to ustanovo sklenjeno pogodbo o poslovnem sodelovanju. Na RTV Slovenija so namreč zavrnili objavo TV-napovednika vsebine z naslednjo vsebino: »V novi reviji Demokracija razkrivamo posebno skupino za obračun s Slovensko demokratsko stranko. S podatki dokazujemo, da bomo Slovenci kmalu postali manjšina v lastni državi. Objavljamo intervjuja z Lucijo Ušaj Šikovec in Jožetom Tankom. Vabljeni k nakupu Demokracije! Šestnajst strani več za isto ceno!« Na RTV SLO so svoj cenzorski poseg razložili takole: »Obveščamo vas, da smo se upoštevajoč 2. člen pogodbe o programsko-poslovnem sodelovanju s podjetjem Nova obzorja založništvo, d.o.o., in 10. členom Zakona o RTV Slovenija odločili, da v naših programih ne objavimo oglasa za revijo Demokracija.« Povedano brez členov: sklicujejo se na prepoved politične propagande v predvolilnem času. Tedniku, ki se ukvarja s politiko … Politkomisarji in cenzorji na javni televiziji (da, tudi te plačujete) očitno še živijo!

Mojca Dumančič ima rada angleški jezik! »F*ck« in že ste plačali RTV prispevek …

Tretjič: posmehovanje

V tem delu se novinarjem javne televizije priključijo še eni državni novinarji – novinarji, zaposleni na državnem Telekomu. Pred obiskom madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana v Celju se je namreč na profilu na Facebooku Siolovega novinarja Primoža Cirmana razvila »zanimiva « razprava (na sliki spodaj). Zgolj opomba: Petra Bezjak in Mojca Zupančič sta zaposleni na RTV Slovenija. Da, tudi te plačujete!

Razprava na FB strani Siolovca Primoža Cirmana. Ne pozabite, Bezjakovo in Dumančičevo preko RTV prispevka plačujete samo zato, ker imate doma elektriko. V 21. stoletju …

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Več iz te kategorije