0 Deljenj 1111 Ogledov

Kritična situacija! Reke prestopile bregove, plaz odnesel cestišče

17. September, 2017 10:00
1111 Ogledov

LJUBLJANA – Od petka zvečer do danes zjutraj je ponekod padlo tudi 130 litrov dežja na kvadratni meter. Reke so zato že marsikje prestopile bregove, gasilci pa imajo veliko dela s črpanjem meteorne vode ter čiščenjem zamašenih jaškov, ki povzročajo poplave. Podrlo se je tudi več dreves. Največ težav zaradi vremenskih nevšečnosti je v osrednjem delu države.

Zalivalo kleti

Nekaj pred 2. uro ponoči se je v Podgori pri Dolskem v občini Dol pri Ljubljani starejše drevo zaradi razmočenosti terena podrlo in padlo na električne vodnike. Ti so se pretrgali in padli na hlev, v katerem je bilo govedo. Zaradi električnega toka so poginila tri goveda, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. Gasilci so podrto drevo razžagali in odstranili, na kraju pa so bili tudi policisti.

Podrta drevesa so gasilci v soboto zvečer odstranjevali tudi v naselju Pristavica v občini Rogaška Slatina, v Nazarjih ter med naseljema Brezovci in Gorica v občini Puconci. Danes dopoldne se je drevo podrlo tudi na cesto proti Gorici v občini Puconci ter na cesto v kraju Vodule v občini Šentjur.

Gasilce so v soboto zvečer poklicali tudi v Sodražico, kjer je meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Prav tako je voda zalila kleti dveh stanovanjskih hiš v občini Brezovica, stanovanjskega objekta v naselju Podmelec v občini Tolmin, gostišča v naselju Sela pri Ratežu v občini Novo mesto, kot tudi hiš v Dragatušu, Grahovem in Mirni. Na Mokrški ulici v Ljubljani pa je meteorna voda zalila tri telekomunikacijske jaške, ki so jih očistili gasilci.

S črpanjem vode iz stanovanjskih in gospodarskih objektov ter čiščenjem zamašenih odtokov gasilci nadaljujejo tudi danes dopoldne.

Obilne padavine sprožajo zemeljske plazove

Zaradi obilnih padavin se sprožajo zemeljski plazovi. V Zahomcah v občini Vransko je plaz v soboto zvečer zasul lokalno cesto do treh stanovanjskih hiš in poškodoval drog električne napeljave, v Zaplanini v občini Vransko pa je zasul lokalno cesto. V naselju Curnovec v občini Brežice je danes zjutraj plaz odnesel cestišče.

Po podatkih Agencije RS za okolje reka Krka in njeni pritoki ponekod poplavljajo na širšem poplavnem območju, Ljubljanica in njeni pritoki na Ljubljanskem barju pa večinoma na območjih pogostih poplav. Na območju pogostih poplav se razlivajo tudi Vipava v zgornjem toku, Nanoščica, Kolpa, Dravinja in reke na območju Grosuplja ter Radenskega polja.

V naselju Iška v občini Ig so se tako v soboto okoli 21. ure zbrali gasilci in preventivno obveščali krajane zaradi morebitnega izliva vodotoka Iška na ogroženih predelih naselja.

Po podatkih agencije bo deževalo še do danes popoldne, ponekod so možne tudi nevihte z nalivi. Od danes popoldne do ponedeljka zjutraj bodo le občasne krajevne padavine. V ponedeljek se bo dež znova okrepil in ponehal šele v noči na sredo.

Po teh napovedih bodo danes reke na območjih osrednje, južne in vzhodne Slovenije poplavljale predvidoma v območju pogostih poplav, ponekod lahko poplavijo tudi v nekoliko večjem obsegu. Kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem bodo ojezerjena. Ob močnejših nalivih lahko hitro narastejo in poplavijo posamezni manjši vodotoki in hudourniki.

Dragi bralci, kako pa je pri vas? Pošljite nam fotografije in informacije na [email protected]

Več iz te kategorije