0 Deljenj 536 Ogledov

Pred nami je vroč dan: Do 35 °C

12. August, 2021 6:58
536 Ogledov

Danes bo večinoma jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 33, na Goriškem in v Vipavski dolini do 35 °C, a četrtek napovedujejo pri Agenciji RS za okolje.

Jutri bo povečini sončno. Popoldne lahko predvsem v hribovitem svetu nastane kakšna vročinska nevihta. Jutranje temperature bodo od 14 do 19, na Primorskem okoli 21, najvišje dnevne od 28 do 33, na Goriškem do 36 °C.

Obeti. V soboto in nedeljo bo sončno in vroče, popoldanske temperature bodo med 30 in 35 °C. Verjetnost popoldanskih neviht bo majhna.

Vremenska slika. Nad večjim delom Evrope je območje visokega zračnega tlaka. K nam priteka razmeroma topel in suh zrak.

Napoved za sosednje pokrajine. Pretežno jasno bo, na območju Alp lahko popoldne nastane kakšna vročinska nevihta.

BIOVREMENSKA PROGNOZA ARSA

V četrtek bo vpliv vremena na počutje večine ljudi ugoden in spodbuden.

V petek bodo vremensko občutljivi lahko imeli manjše vremensko pogojene težave, počutje pa bo sredi dneva in popoldne poslabšala tudi velika toplotna obremenitev.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost med 7 in 8, v gorah pa okoli 9.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Sončno vreme bo ugodno za sproščanje cvetnega prahu v zrak.

V nižinah se je začela sezona ambrozije z nizko obremenitvijo zraka, ki se bo postopoma povečevala do srednje visokih vrednosti. V Lendavi smo že zabeležili obremenitev preko 20 zrn v m3 zraka, ki lahko vpliva na zdravje, obremenitve bodo tu srednje visoke do visoke. Poteka sezona pelina, na merilnih postajah so izmerjene vrednosti nizke, v prihodnjih dneh pričakujemo srednje visoko obremenitev. Pri tleh in v bližini rastlin pa so lahko do 4-krat višje.

Obremenitev s travami in trpotcem bo nizka. V zraku bodo večje količine nizko alergenega cvetnega prahu kopriv in konopljevk. Prisoten bo še cvetni prah metlikovk.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom v splošnem nizka. Prisotna bodo zrna trav, pelina, trpotca, metlikovk in prva zrna ambrozije.

Na vseh merilnih postajah smo zaznali visoke obremenitve s sporami plesni. Pogosti alergeni rodovi so še Cladosporium, Alternaria, Epicocum, Stemphyllium in druge spore, ki se pojavljajo v lepem vremenu. Obremenitev se poveča pri žetvi, košnji in drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti:

– Pri načrtovanju potovanj bodite pozorni na druge vrste alergenov na vaši destinaciji, informacije drugih držav so dostopne na spletni strani polleninfo.org (https://www.polleninfo.org/country-choose.html)

– Razrasla krišina je pogosta v zidnih razpokah, skalovju in toplih ruderalnih rastiščih v toplejših predelih zahodne Slovenije. Tu jo najdemo jo tudi na zidovih v mestih.

– Odstranjevanje ambrozije je po zakonu obvezno, v prihodnjih tednih bo tvorila semena, z odstranjevanjem rastline bomo zmanjševali količino cvetnega prahu lokalno in razvoj semen, ki bodo prezimila.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.

Več iz te kategorije