0 Deljenj 2234 Ogledov 1 Comments

Pranje iranskega denarja v NLB! Napačna računica Roka Praprotnika

17. October, 2017 11:12
2234 Ogledov 1

PRANJE IRANSKEGA DENARJA V NLB SE SELI TUDI NA EVROPSKI PARKET, NERVOZA V BANKI IN V PREDSEDNIŠKIH DVORIH.

LJUBLJANA . Te dni je spletni portal Euroactiv, ki ga bere svetovna politična in gospodarska smetana, obisk na angleški in nemški jezikovni različici pa gre dnevno v milijone, pognal nekaj strahu v kosti NLB in slovenski tranzicijski politiki. Portal se je razpisal o aferi #IranNLBgate in iz banke ter predsedniških dvorov so že v zgodnjem jutru zaradi objave vsi nervozni vrteli telefone z bruseljsko linijo. Afera se seli na mednarodno medijsko polje, potem ko v Sloveniji poskušajo največji mediji to zadevo čim bolj prekriti in v ospredje potiskajo pranje denarja v NKBM, kjer gre v primerjavi z NLB za drobiž. Za primerjavo: v NLB so vsak dan oprali toliko iranskega denarja, kot ga je italijanska mafija oprala v NKBM v celotnem njihovem obdobju pranja mafijskega denarja.

Sicer pa Rok Praprotnik, ki je v NLB direktor Centra za skladnost poslovanja (skladnost s kom ali s čim?), po bančnih hodnikih miri in tolaži bančnike, ki so prostovoljno ali pod prisilo morali prati iranski denar, da se jim ne bo nič zgodilo, saj je pretekel petletni zastaralni rok. Praprotnik dela račune brez krčmarja, saj je zastaralni rok odvisen od narave kaznivega dejanja, in številni se kazenski odgovornosti ne bodo mogli izogniti. Ne nazadnje pa lahko novi parlament sprejme tudi poseben lex #IranNLBgate, ki bi omogočil raziskovanje pranja milijarde evrov umazanega denarja, namenjenega za financiranje terorizma in iranskega vojaškega jedrskega programa. Sicer pa v NLB še vedno niso namestili ustreznega radarja, ki bi zaznaval sum pranja denarja, in odstranili tistih, ki to omogočajo.

Seveda ni več nobena skrivnost, da ljudje z Urada za preprečevanja denarja ali kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada po prenehanju funkcije ali ob zgodnji upokojitvi dobivajo zelo dobro plačane službe v državnih in paradržavnih podjetjih. Gre za plačilo za molk, natančneje: plačilo za minulo delo, ker so poskrbeli, da se je kriminal posvečenih posameznikov znašel v tistem kupu spisov, kjer je pisalo: Nedotakljivi!

 

 

Več iz te kategorije