0 Deljenj 2570 Ogledov

Pranje denarja: Za elito imuniteta

14. October, 2017 7:32
2570 Ogledov

Drugo in tretjo bančno ligo v NLB, ki je izvajala pranje denarja, že resno skrbi, kdaj bodo potrkali kriminalisti.

Odkritja parlamentarne preiskovalne komisije o bančni luknji, ki je pri svojem delu naletela še na pranje denarja v razsežnosti milijarde evrov in na škandal mednarodnih dimenzij, se nekateri po malem že bojijo. Sicer ne tista prva liga v NLB ali politiki, druga in tretja liga v NLB pa je že resno zaskrbljena. Po bančnih hodnikih naše največje banke je čutiti veliko vznemirjanja. V NLB so od konca 2008. do leta 2010 oprali za milijardo evrov iranskega denarja, s katerim sta se financirala terorizem in gradnja vojaškega jedrskega programa v Iranu. Po zadnji burni seji parlamenta, ki je na zaprtem in odprtem delu obravnavala ta največji škandal v zgodovini samostojne Sloveniji, pa tudi nedotakljivi bančniki več ne vedo, ali so še na varni strani.

Naš vir iz banke pravi, da so najbolj zaskrbljeni vodilni uslužbenci, ki so ali so bili povezani s Sektorjem za plačilni promet s tujino, ki je v praksi izvajal posle pranja denarja. Med zelo zaskrbljenimi so Alenka Korče, Sandi Pibernik, Tanja Ahlin, Miran Vičič, Irena Dolinar in še nekateri, ki se sedaj zavedajo, da bodo prvi na vrsti, ki bodo imeli opravka s kriminalistično službo. Tem ljudem je počasi tudi jasno, da bodo najbrž tudi edini, ki bi tu lahko potegnili kratko, saj imajo tisti, ki so te posle naročali in dovolili ter z njimi tudi dobro služili, popolno imuniteto.

Do današnjega dne ni odstopil še nihče od tistih politikov, ki so leta 2010 vedeli za te posle, in na teh položajih sta še predsednik države Borut Pahor, ki je bil takrat predsednik vlade, in Goran Klemenčič, danes minister za pravosodje, takrat pa državni sekretar pri Katarini Kresal in pozneje predsednik KPK.

Tiho so tudi vsi bivši funkcionarji, ki sta jih Sova ali Urad za preprečevanje pranja denarja po dolgih mukah vendarle obveščala o pranju denarja v NLB, od Samuela Žbogarja, Francija Križaniča in Katarine Kresal, Aleša Zalarja, Danila Türka in vse do Zvonka Fišerja. Tudi oni imajo imuniteto.    

Več iz te kategorije