0 Deljenj 773 Ogledov

POZOR, LAHKO STE OB VEČ DESET TISOČ EVROV Če se izpišeta ime in priimek, še ni nujno, da je to res ta oseba

13. June, 2018 16:53
773 Ogledov

Na Policijski postaji Postojna so v zadnjem obdobju naznanili dve kaznivi dejanji poskusa goljufije. Računovodje različnih družb ali javnih zavodov prejmejo elektronsko sporočilo neznanega storilca, ki se jim predstavi kot njihov direktor in od njih želi nakazilo denarja. Policisti tako pozivajo k previdnosti pred tovrstnimi goljufijami.

Kot so sporočili s koprske policijske uprave, je v elektronskem sporočilu računovodjem naročeno, naj določen znesek (običajno gre za zneske v več tisoč ali deset tisoč evrih) nakažejo na TRR neznanih bank. “Pri tem storilci, ki se predstavijo kot vodje oz. direktorji ‘napadene’ družbe ali zavoda, posredujejo številko TRR in podatke o banki v tujini,” so dodali.

V enem primeru so računovodjo družbe tudi uspeli prepričati, da je denar dejansko nakazala na navedeni TRR, a so potem po hitrem posredovanju banke uspeli plačilo preklicati.

Policisti tako opozarjajo vse, naj bodo pozorni na pošiljatelje sporočila. “Če se izpišeta ime in priimek, še ni nujno, da je to res ta oseba. Pozornost naj posvetijo elektronskemu naslovu, s katerega dobijo takšno nenavadno e-pošto. Preverijo naj torej, ali je naslov pravi in ali sporočilo prihaja z legitimne domene,” so poudarili in dodali, da naj ob vsakem najmanjšem dvomu o verodostojnosti sporočila to preverijo pri pošiljatelju.

Poziv k previdnosti velja za celotno državo, saj takšna kazniva dejanja zaznavajo tudi drugod po Sloveniji in širše po EU.

Več iz te kategorije