0 Deljenj 3294 Ogledov
Igrišče na Poleni v Mežici je po oceni NIJZ tako onesnaženo s toksičnimi kovinami, da ni primerno za igro otrok. Vir: Facebook

POSLEDICA TOKSIČNIH KOVIN Za zastrupljeno dolino ne bo denarja

3. December, 2017 10:11
3294 Ogledov

Posledice toksičnih kovin, predvsem svinca, v okolju Mežice in Črne na Koroškem še vedno pestijo Mežiško dolino, predvsem so problematične visoke vrednosti svinca v krvi otrok. Cerar in Majcnova se ob tem ne zganeta, slednja je prepričanja, da bo namesto države okolje sanirala narava.

Koroško, natančneje Zgornjo Mežiško dolino, že od konca poletja pretresajo zaskrbljujoči rezultati merjenja vsebnosti svinca v krvi otrok Mežice in Črne na Koroškem, ki ga v skladu s sanacijskim odlokom Zgornje Mežiške doline vsako leto izvaja Nacionalni inštitut za javno zdravje. Kar petina vseh preverjanih otrok je imela letos povečane vsebnosti svinca. Kljub temu da sanacijski program s toksičnimi kovinami zastrupljene doline traja že deset let, so ljudje in okolje še vedno prekomerno zastrupljeni. V veliki meri je onesnaženost okolja posledica starih bremen rudnika svinca in cinka v Mežici ter topilnice svinca v Žerjavu. Še vedno na tem območju deluje več kot uspešna Tovarna akumulatorskih baterij (TAB) in njeno hčerinsko podjetje, topilnica svinca MPI, ki pa sicer dosegata predpisane okoljske standarde.

Država se ne zgane

Leta 2007 je Janševa vlada sprejela sanacijski program za s svincem onesnaženo Zgornjo Mežiško dolino, s katerim so Mežici, Črni na Koroškem in NIJZ Območna enota Ravne do leta 2022 predvideli 13,4 milijona evrov. Vendar programa se še niti eno samo leto do danes niso držali dosledno, kar glede na vodstvu države sicer ni nič presenetljivega. Do letošnjega leta je v Mežiško dolino prispelo 8,3 milijona sanacijskih sredstev, glede na sanacijski odlok, ki bi se ga država morala dosledno držati, saj gre za osnovno zdravje ljudi, pa bi morala svinčena dolina do danes prejeti že prek deset milijonov evrov. Vlada je v letošnjem letu, po poraznih rezultatih, ko se zdi, da se sanacija doline sploh še ni začela, namenila dodatnih 250 tisoč evrov. Znesek, ki je namenjen omogočanju dostojnega, zdravega življenja Korošcev, postane še bolj absurdno nizek, če ga primerjamo z luksuznim avtomobilom BWM 740x Drive, ki ga je lani za premierja Mira Cerarja naročil generalni sekretariat vlade. Cerar se torej vozi v avtomobilu za dobrih 84 tisoč evrov, medtem ko dve občini in institucija, ki skrbi za javno zdravje Slovencev, prejmejo le 250 tisočakov.

Tovarna akumulatorskih baterij in topilnica v Žerjavu, od koder poleg mežiškega rudnika svinca in cinka izhaja glavni vir onesnaževanja celotne doline v preteklosti. Foto: STA

Če ne bo sanirala država, bo pa narava

Naj ob tem spomnimo, kako škodljiv je svinec za človekovo zdravje: »Danes vemo, da svinec v telesu nima koristne funkcije in tudi že v najnižjih koncentracijah lahko škodi zdravju. Skupina z največjim tveganjem so otroci do 7 let starosti. Posledice okvare funkcije možganske skorje se lahko kažejo kot lažje duševne zaostalosti, hiperaktivnost, motnje vedenja in druge razvojne motnje. Ti učinki so pri posamezniku morda manj zaznavni, imajo pa bistven vpliv na nivoju družbe, tako z vidika zdravja kot tudi z vidika razvoja in ekonomike,« je zapisano na spletni strani sanacija-svinec.si, ki jo urejata sanitarna inženirja Matej Ivarnik in Helena Pavlič. Prav tako svinec, med vsemi drugimi slabimi vplivi na telo, poveča možnost rakavih obolenj. Da je vladi vseeno za normalen razvoj koroških otrok, kažejo tudi izjave ministrice za okolje in prostor Irene Majcen, ko je na tiskovni konferenci po katastrofi v Kemisu dejala, da narava zna okolje sanirati sama, in za primer navedla Mežiško dolino. »Narava po določenem času zna sanirati vse. Če pogledamo samo Mežiško dolino, v preteklosti pravzaprav gozdov v tej dolini pri rudniku svinca ni bilo, če se pa sedaj peljemo skozi Mežiško dolino, pa so se ti gozdovi že obrasli,« je dejala najvišja predstavnica slovenskega okolja. Res je, da se gozdovi, ki so zaradi hlapov žveplove kisline, svinca in drugih toksičnih kovin v okolju v tako imenovani »Dolini smrti« v Žerjavu povsem pomrli, ostale so le gole skale, počasi prebujajo. Narava pa sama težko sanira zastrupljeno zemljo na otroških igriščih pred bloki in v vrtcih, svinčene makadamske ceste, s svincem umazane fasade na hišah in blokih, zastrupljeno vrtno zemljo … S proračunskimi postavkami za leto 2018 vlada za Mežiško dolino ni opredelila dodatnih in manjkajočih sredstev, katere država v skladu s sanacijskim odlokom še dolguje. Mogoče pa bo prihodnje leto, pod taktirko nove vlade in proračuna za leto 2019, dolina le našla svoj prostor med razdeljevanjem državnega denarja in stopila na pot proti čistejšemu okolju.

Več iz te kategorije