0 Deljenj 2435 Ogledov

Poslanec Peter Vilfan v rdečih številkah: Blokiran račun in državne finančne injekcije

12. October, 2017 17:00
2435 Ogledov

Poslanec Peter Vilfan, bivši športnik, ki je zabredel globoko v politiko in zamenjal že tri stranke, danes je pri vladnem Desusu, je še vedno izdatno financiran od države. Kljub temu pa posluje hudo v rdečem.

V košarkarski evforiji je kot komentator dobil svojo priložnost tudi Vilfan, ki je pred desetletji nizal košarkarske uspehe, a po 40 letih od tega, ko je bil član zlate ekipe na svetovnem košarkarskem prvenstvu, v zadnjem desetletju uspešno niza zlasti državne evre. V desetih letih je na račun njegovega Športnega društva košarkarska šola Peter Vilfan kapnilo kar 103 tisoč evrov. Društvo, ustanovljeno leta 1994, ima enega zaposlenega, zastopnik pa je že od prvega dne Vilfan, tudi danes, ko dobiva poslansko plačo. A poslovanje društva je katastrofalno, samo v zadnjem letu je imel 62 dni blokiran račun, nazadnje od 29. junija do 4. julija, prej pa od 29. decembra lani do 22. februarja letos. In, kot že 2015., je blokiranemu Vilfanu tudi letos na pomoč priskočila energetika. Direktor Dravskih elektrarn Vilijem Pozeb mu je stisnil finančno injekcijo, koliko in kdaj, razkrivamo v okvirčku.

73.736 EVROV
Toliko je poslančevemu društvu v sedmih letih nakazala RTV Slovenija, za katero je včasih komentiral košarko. Nakazila potrjujejo navedbe virov, da gre v zadnjih letih pri Vilfanovem društvu bolj za denar kot za košarko.
Po večmesečni blokadi Vilfanovega društva leta 2015 (končala se je 30. 1.) je 2. 2. 2015 na račun pricurljalo izdatno nakazilo Dravskih elektrarn Maribor pod vodstvom Vilijema Pozeba. Kar devet tisoč evrov! Enako se je zgodilo letos, ko mu je Pozeb na odblokiran račun nakazal dva tisoč evrov.
Zoran Janković je svojemu poslancu in mestnemu svetniku piškotke za zvestobo nakazoval na društven račun. Kot namen nakazila so zapisali kar sofinanciranje-dotacije, te pa so bile težke po več kot tri tisoč evrov. Skupaj je Vilfanu samo v osmih mesecih prek MOL-a kapnilo več kot 18 tisoč evrov.

Foto: printscreen

Piškotki za županovega poslanca
Politična kariera Petra Vilfana je zacvetela leta 2011, ko je bil na listi Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, in je sedel v parlament kot poslanec. To se je finančno poznalo tudi njegovemu društvu, župan občine je strankarsko zvestobo svojemu poslancu izkazoval v piškotkih, ki jih je nakazoval prek društva – v osmih mesecih mu je nakazal več kot 18 tisoč evrov. Potem je počilo, Janković je izgubljal politično moč, Vilfan je presodil, da mu bo bolje v stranki predsednice vlade, in tako je prestopil v Zavezništvo Alenke Bratušek. Januarja 2015 mu je MOL nakazala še več kot pet tisoč evrov. Februarja je po sedmih letih odstopil kot Jankovićev član mestnega sveta in svojega nekdanjega predsednika Jankovića, takrat so ga preiskovali v zadevah Mercator, Stožice in kot lastnika gradbenih podjetij, ki so poslovala z občino, obtežil z izjavo: »Na žalost je v zadnjem času iz tedna v teden bolj obremenjen z novimi obtožbami o nepravilnostih.«

Foto: printscreen

Vilfan je v tem trenutku poslanec vladne stranke Desus, se pa večkrat kot v parlamentu, kjer prejema redno mesečno plačo, oglasi s »fuša« za kakšno državno televizijo. Honorarji so po neuradnih informacijah še višji od poslanske plače.

Foto: printscreen

Peter Vilfan je leta 2015 pijan povozil pešca, ki je pravilno prečkal cesto. Pešec je bil v nesreči huje poškodovan, policija pa je sporočila, da je količina alkohola v poslančevem organizmu presegla dovoljeno. Vilfan je takrat odstopil kot poslanec, češ da njegovo dejanje zahteva odgovornost, a je danes spet v parlamentu.

 

Več iz te kategorije