0 Deljenj 390 Ogledov

(POGUMNO!) Nekdanji sodnik Radonjić je predlagal zaslišanje sodnikov: “Ko govorim, da je Pogačnik kriminalec, imam v mislih vse te dokaze”

8. October, 2022 12:16
390 Ogledov

“Ko govorim, da je Pogačnik kriminalec, imam v mislih vse te dokaze,” je na sodišču poudaril nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjić, ki bo svoje trditve podrobno pojasnil na zagovoru ob začetku glavne obravnave, razpisane za 13. december. Takrat bo v zadevi predvidoma zaslišan tudi predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik, ki ga danes ni bilo na sodišče.

Nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjić na včerajšnjem predobravnavnem naroku ni priznal krivde v zadevi, s katero mu tožilstvo očita žaljivo obdolžitev predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Marjana Pogačnika. Kot je dejal, ima za vse svoje trditve dokaze, danes pa je bil do Pogačnika znova oster. Glavna obravnava je razpisana za 13. december, poroča STA. Nekdanjega sodnika ljubljanskega okrožnega sodišča celjsko tožilstvo namreč preganja za besede, ki jih izrekel julija 2020 v pogovoru za tednik Demokracija. Pogačniku je takrat očital nezakonita dejanja in med drugim dejal, da s sodniki na okrožnem sodišču ravna kot s psi.

“Med sabo si nadevajo titule, priznanja, okravateni besedičijo naokoli, se napredujejo in povzdigujejo med sabo, polpismeni si podajajo nazive višjih in vrhovnih sodnikov. Zoper serijskega pobudnika vsakokrat znova sprejetih pobud se disciplinski postopki in kazenske prijave ne vlagajo. Ljudje, ki bi morali že zdavnaj sedeti za zapahi, pošiljajo v postopke tiste, ki se jim ne udinjajo, branijo sebe in zveste. Vse, kar je v sodstvu svobodnega, so ali bodo spravili iz sodniških vrst. Zavest o polnem kritju za vse mogoče že storjene in prihodnje svinjarije je v njih porodila nepojmljivo mero ošabnosti, povprečnemu človeku nerazumljiv pogum pred posledicami najhujših mogočih početij,” je Radonjić v Demokraciji med drugim opisal modus operandi glavnih akterjev slovenskega sodnega sistema in dodal, da si preprosto upajo vse, kar bolj kot o njih, priča o politični neodgovornosti.

Radonjić je za potrditev svojih navedb predlagal zaslišanje okoli deset sodnikov

Med današnjim podajanjem dokaznih predlogov na novomeškem okrožnem sodišču je Radonjić dejal, da je treba izjavo razumeti v širšem kontekstu in da je želel z njo ponazoriti neprimeren odnos, ki naj bi ga imel Pogačnik do sodnikov. Tem naj bi med drugim nezakonito določal roke, do katerih morajo odločati, sicer naj bi jim grozil s pisanjem poročil. Pogosto naj bi nezakonito posegal v njihovo delo in pritiskal nanje. Radonjić je za potrditev svojih navedb predlagal zaslišanje okoli deset sodnikov. Med drugim predlaga zaslišanje sodnika, ki je sodil zdravniku Ivanu Radanu, in naj bi moral med sojenjem za Pogačnika spisati najmanj deset poročil. Predlaga zaslišanje sodnice Vesne Podjed, ki bi po njegovih besedah vedela več povedati o tem, kako je morala med bolniško priti na sodišče in podpisati izjavo v podporo Pogačniku. Ena od predlaganih prič bi lahko po Radonjićevih besedah izpovedala, kako je Pogačnik na zagovor k takratnemu generalnemu državnemu tožilcu Hariju Furlanu nezakonito poslal sodnike, ker je sodišče zaradi napake tožilstva zavrglo eno od obtožnic. Predlaga tudi zaslišanje sodnice Ane Testen, ki jo je Pogačnik, tako navaja Radonjić, brez ustrezne odredbe kazensko za nekaj mesecev premestil na Okrajno sodišče v Kranju.

“Ko govorim, da je Pogačnik kriminalec, imam v mislih vse te dokaze,” je bil oster Radonjić. Svoje trditve naj bi obširneje pojasnil na zagovoru ob začetku glavne obravnave, ki je razpisana za 13. december. Takrat bo v zadevi predvidoma zaslišan tudi Pogačnik, ki ga danes ni bilo na sodišče. Zaslišanja preostalih prič naj bi začeli 10. januarja. Koliko prič bodo zaslišali, mora sodišče še odločiti. Radonjić predlaga zaslišanje okoli desetih sodnikov, tožilstvo dodatnih 20. Radonjić je danes še napovedal, da po zagovoru do konca sojenja ne bo več prihajal na sodišče in bo dal dovoljenje, da se mu sodi v nenavzočnosti.

OKVIR

“Tokrat me bodo gotovo odstrelili, odstranili, pokazali urbi et orbi, da njihova vsemogočnost ne pozna omejitev. Pogačnik bo znova izvoljen za predsednika sodišča, njegova splošno znana primitivnost podbalkanskega vohljaškega tipa bo dobila ultimativno potrditev za vse bodoče mizerije. Še to malo integritete in časti bo definitivno zapustilo Tavčarjevo 9, z zadnjimi nami, ki bomo skozi disciplinske postopke odstranjeni v poduk drugim. Sodstvo si ne bo moglo opomoči vsaj 10 nadaljnjih let, kar je očitno tudi ultima ratio vseh teh postopkov. Nekdo si želi uničiti pravno državo na Slovenskem. Res ne vem, kdo, zanesljivo pa vem, kdo znotraj sodstva pri tem sodeluje,” je Radonjić  napovedal leta 2019 ter v javnem pismu tudi razkril, kako brutalno krivosodna mafija pritiska nanj in kako umazano vlogo igra predsednik ljubljanskega sodišča Marjan Pogačnik pri eroziji pravne države.

S. B. (Nova 24TV)

Več iz te kategorije