0 Deljenj 3521 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Ta pa je kisla, Esih!

15. February, 2018 7:00
3521 Ogledov

Le kaj bi slovenski levosučni novinarji pisali, če ne bi bilo Janeza Janše? Jezična tviterašica Lotta Sega (@LottaS10) je na to pred dnevi že hudomušno odgovorila: »3/4 medijev v Sloveniji propade in 90% novinarjev pristane na Zavodu za zaposlovanje.«

Uroš Esih (foto: twitter)

Vrnimo se k naslovnemu junaku, novinarju mariborskega Večera, ki mu naklada vztrajno pada, Urošu Esihu. Ne pozabimo, ta novinar je zaposlen pri medijskem tajkunu Urošu Haklu, ki pa ga bolj kot poslovanje in kakovost medija, ki ga izdaja, zanima nakup nepremičnin v Triglavskem narodnem parku, kot smo o tem v Škandalu24 ekskluzivno že poročali (tukaj).

Nočne more
Uroš Esih v samogovoru objavljenem v sobotni prilogi, pripoved prične z nočno ali morda jutranjo moro. Nekdo ga je namreč tako pozdravil: »Buzerant! Kako si kaj, buzerant?« Bil je povsem zmeden, saj pomena besede buzerant ni in ni znal razvozlati. Morda nekje tam zadaj v njegovih malih sivih celicah, je slišal slaboten glas, da gre za tujko, saj za to besedo, kljub temu, da je »moral konzultirati slovar«, njenega pomena ni našel. Po dolgih mukah je ugotovil, da morda gre za (vulgarno) sopomenko balkanskega izvora za homoseksualca.

Na pisanje Esiha se je burno odzval »retvitani« avtor.

Kriv je JJ!
Po hudem jutru so mu zaupali, da je to besedo moč najti na tviterju, v določeni vsebini namenjeni prav njemu. Tako se je izpovedal v Večeru: »Prejšnji teden pa se mi je pripetilo, da me je lider največje opozicijske stranke na javni sferi in na zelo javnem komunikacijskem kanalu okarakteriziral za buzeranta.« Najbolj pa je bolelo (samo) vprašanje: »Kako sem zaradi Janše postal buzerant?« Ob tem mu je morda celo šlo že na jok.

Osnova Esihovih nočnih in jutranjih mor …

Zakaj gre?
Tviteraši, ob pisanju svojih tvitov, velikokrat uporabljajo tudi funkcijo »retweet«, ko med brskanjem naletiš na vsebino, ki jo želiš deliti še drugim. Lahko gre za misel, posnetek ali »link« do kakšnega članka, lahko tudi do glasbenega videa. Prosto po Esihu to v »bistvu pomeni, da se (ta, ki posreduje tvit, op.p.) strinja in istoveti z vsebino izvirnega tvita, istočasno pa v javnem prostoru nedopustno razširja sovražen in nestrpen diskurz.« WTF? Ljudje božji, pazite, kaj počnete na tviterju! Tudi vi, ki poskušate opozarjati na nasilje v naši okolici, kajti, če prepošiljate takšne vsebine, to prosto po Esihu pomeni, da se s tem tudi strinjate!

Retvit in tvit
Tudi Uroš Esih rad retvita, predvsem tvite, ki so reklama za njegove tekste ali samogovore. Velikokrat pa mu s tviti tudi uspe. Tako je tvitnil 13. januarja letos: »Ko je treba hvaliti, brez težav pohvalimo: ‘Predsednik SDS je najboljši slovenski politik in težko bi mu enakega našli tudi v naši širši domovini, uniji.’” Vse okej, Uroš Esih?

Bravo, Uroš Esih!

Več iz te kategorije