0 Deljenj 4327 Ogledov
Posnetek strani 24ur.com.

Ekskluzivno! Aferaški direktor Sove Rajko Kozmelj naj bi zapuščal položaj

19. February, 2020 11:19
4327 Ogledov

Rajko Kozmelj, direktor Slovenske obveščevalno-varnostne službe (Sova), naj bi zapuščal položaj, sporočajo naši notranji viri. Informacije preverjamo pri Kozmelju.

Kozmelj je prišel za šefa Sove v času vlade Marjana Šarca in se zapletel v številne nepravilnosti. Med najbolj odmevnimi je gotovo zaposlitev prijateljice predsednika vlade, ki jo javnost pozna pod imenom N.H., in jo preiskuje tudi parlamentarna Komisija za nadzor varnostno-obveščevalnih služb (Knovs), ki jo vodi poslanec NSi Matej Tonin. Zaradi zaposlitve Šarčeve prijateljice v Sovi, do katere je prišlo v čudnih okoliščinah, saj je bila gospa prej zaposlena v občini Škofljica, v času prezaposlitve pa naj bi bila v bolniškem staležu, je Knovs zaslišal tudi Kozmelja, Šarčevega svetovalca za nacionalno varnost Damirja Črnčeca in Šarca, ki je prišel na zagovor pred poslance samo en delovni dan, preden je odstopil s položaja predsednika vlade.

Kozmelj je bil sicer odsoten že pretekli teden, ko je bil kot direktor Sove vabljen pred poslance Knovs zaradi vpliva primerov Farrokh in Petrol na nacionalno varnost. V prvem se je v Sloveniji, v takrat še povsem državni NLB, oprala iranska teroristična milijarda. Primer Petrol pa še poteka. Pričel se je 10. septembra lani, ko je družba Petrol ob Šarčevem obisku v Moskvi podpisala pogodbo s podjetjem  v lasti Prenova Group, katere lastnik je ruski oligarh Viktor Vekselberg, in s tem kršila mednarodno blokado. Tako Vekselberg kot njegovo podjetje sta na seznamu sankcij ZDA OFAC, na kar bi Sova morala opozoriti.

Kako so pretekli teden pojasnjevali svojo neaktivnost in kako predsednik republike Borut Pahor meni, da bi Slovenija morala, spoštovati mednarodne obveeze, med katerimi so tudi sankcije, pa je objavljeno na spodnji povezavi.

Več iz te kategorije