0 Deljenj 2228 Ogledov

Dejstva POP TV držijo? Ne, lažniva so!

16. May, 2018 12:30
2228 Ogledov

Komercialna POP TV, ki jo zadnje čase zaradi prehoda z brezplačnega oddajanja prek zraka na plačljivo oddajanje prek kabelskih operaterjev preiskuje Nacionalni preiskovalni urad, je pred volitvami uvedla oddajo Dejstva. V njej naj bi preverjala izjave politikov. Naj bi!

Ob tem se je ponovno izkazalo, da ne gre za objavljanje ali preverjanje dejstev, ampak za, kot je opozoril Žiga Turk, tudi za polemiziranje z mnenji.

Tjaša Slokar Kos, direktorica podjetja Pro Plus in odgovorna urednica informativnega programa, dopušča predvolilne manipulacije v oddaji Dejstva in na dokazana zavajanja ne reagira.

Manipulacija glede pokojnin

V eni od teh kratkih oddaj so poskušali dokazati, da stranka SDS manipulira s podatkom, da so se pokojnine v času prve vlade Janeza Janše zvišale za 24 odstotkov. Da manipulirajo tisti (POP TV), ki naj bi razkrili domnevne manipulatorje, je prvi s tvitom razkril dr. Žiga Turk. Zapisal je, da gre v primeru POP TV-ja in 24ur.com, kjer so »preverjali« zvišanje pokojnin v obdobju med letoma 2004 in 2008, za čisti »fake news«. Svoje razmišljanje je Turk razširil še na portalu domovina. je: »Kontrolorji (POP TV, op.a.) so si rekli, tista vlada je začela delati decembra 2004, delala je do novembra 2008. Leto 2004 zanemarimo, za izhodiščno leto vzamemo 2005, od 2005 do 2008 so se pokojnine povečale 20 %. In sklenili, da SDS širi lažne novice! Napaka je seveda v tem, da so s takšnim izračunom zajeli samo dvig pokojnin v letih 2006, 2007 in 2008, ne pa tudi povečanja pokojnin v letu 2005, ko je bila celo leto že na oblasti Janševa vlada. Napaka je tako osnovnošolska, da glava peče. Če bi na enak način računali, koliko let je vladala tista vlada, bi rekli: december 2004 zanemarimo, za izhodiščno leto vzamemo 2005, vlada je padla leta 2008, potem bi odšteli 2005 od 2008 in bi dobili, da je vladala 3 leta.« V prispevku so namreč trdili, da se je pokojnina v štirih letih povečala za 20,18 odstotka in ne za 24 odstotkov, kot je zapisala stranka SDS. Žiga Turk pa jim je dokazal, da so se pokojnine za toliko povečale v treh in ne v štirih letih. Kljub opozorilu navedb na POP TV niso popravili, zato se je Žiga Turk odzval takole: »Počasi bom začel verjeti, da so se ‘zmotili’ zanalašč.«

Žiga Turk je nad #dejstva že obupal …

Karavana gre dalje

Vse bolj je jasno, da oddaja Dejstva ni namenjena »preverjanju dejstev«, ki jih izrečejo politiki, ampak je predvsem prvovrstna manipulacija, skrita za nizanjem številk, ki povprečnega gledalca ali obiskovalca spleta hitro zavedejo. Četudi so na to naknadno opozorjeni, resnična dejstva preprosto ignorirajo. Torej: dejstva niso dejstva. So tudi čisti »fake news«.

Ali drži, kar vam povedo v oddaji Dejstva?

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Več iz te kategorije