0 Deljenj 680 Ogledov

Peter (8) sploh ni vedel, da je prebolel korono! Potem je nenadoma zbolel, komaj se …

14. May, 2021 14:14
680 Ogledov

Deček iz Zagreba je po okužbi s koronavirusom razvil najhujšo obliko večsistemskega vnetnega odziva, za katero on in njegova družina sploh niso vedeli! V nekem trenutku mu je srce nehalo utripati, dneve je bil povezan z dihalno napravo. Njegov oče je spregovoril za Dnevnik Nove TV, pa tudi ekipa iz KBC Zagreb, ki ga je zdravila in pravi, da je to prvi tako težaven primer, s katerim so se kdaj srečali.

Peter je star 8 let in pol

Po premagovanju krone, ne da bi sploh vedel, je kot zaplet po covidu razvil večsistemski vnetni odziv. Njegov oče pripoveduje, kako je nekega popoldneva zbolel. »Strašno velik utrip, težko dihanje, brez kisika in zraka. Zdravniki sami so rekli, da tega še nikoli niso videli. Šele pozneje sem izvedel, da mu je odpovedalo srce, tam ga je zdravnik uspel reanimirati in to je to. Rekel mi je, da ima približno 50-odstotno možnost preživetja, v resnici pa sem kasneje ugotovil, da je bilo možnosti veliko manj, 1 odstotek, da se bo rešil. Ves čas smo upali. Molili smo, da bi ozdravel,« pravi Alen Gibac, fantov oče.

“Pri dečku se je razvila najhujša oblika večsistemskega vnetnega odziva, za katero je značilno hudo srčno popuščanje in v nekem trenutku celo srčni zastoj,” je ob tem povedal Sandro Dessardo z oddelka za intenzivno nego otrok pri KBC Zagreb.

Pomembo je govoriti o okužbi pri otrocih

Zdravniki sprva niso bili preveč optimistični glede fantovega okrevanja. Toda vse jih je presenetil, zato naj bi Petra kmalu izpustili domov. Otroški kardiokirurg Željko Đurić je bil ravno zaradi tega dečka poklican na delo. Prizna, da je bilo stresno. »Bil je v resnem stanju. Je osemletni fant. Starejši je le eno leto od mojega sina, zame je bilo zahtevno, vendar sem vedel, da če bi to agresivno napredno vzdrževalno terapijo za obtok dobro obravnavali ima velike možnosti za preživetje,« je dejal Đurić in poudaril, da je pomembno govoriti o resnosti bolezni covid-19 pri otrocih, da se izognemo tako težki klinični sliki .

Več iz te kategorije