0 Deljenj 2401 Ogledov 1 Comments

Od danes t. i. super radarji, razkrite so lokacije

18. September, 2017 12:13
2401 Ogledov 1
iStock

LJUBLJANA – Ljubljansko mestno redarstvo bo danes začelo nadzorovati hitrost vozil s samodejno merilno napravo, nameščeno v stacionarnih ohišjih. Ta so nameščena na Roški cesti, na Dolenjski cesti in na Celovški cesti, so sporočili z ljubljanske občine. Ne gre za navaden merilnik hitrosti, pač pa za t. i. super radar, ki je v Sloveniji novost.

Dosedanji merilniki hitrosti, ki so pri nas najbolj razširjeni, merijo hitrosti le na enem voznem pasu hkrati, in sicer za eno vozilo. Najnovejša generacija, ki se je je prijelo ime super radar, pa lahko meri hitrost na obeh straneh prometnega toka hkrati, pri čemer lahko spremlja več vozil, tudi do osem naenkrat.

Kot dodajajo na ljubljanski občini, bodo lokacije merjenj označene z znakom za obveščanje o izvajanju meritev hitrosti, ki označujejo bližino mesta, kjer so nameščene stacionarne naprave za odkrivanje in dokazovanje presežene najvišje hitrosti.

Samodejne merilne naprave bodo naključno premeščali med lokacijami. Sprva bodo prekoračitve hitrosti nadzorovali na Roški ter Dolenjski cesti, na Celovški pa bodo nadzor uvedli naknadno.

Na občini dodajajo, da je nadzor hitrosti s samodejno merilno napravo eden od trajnih ukrepov letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Tovrstni nadzor sicer predvideva nacionalni program varnosti cestnega prometa, pri izbiri lokacij pa so na mestnem redarstvu upoštevali priporočila za učinkovito izvajanje nadzora hitrosti Agencije RS za varnost prometa, saj gre za prometno obremenjene lokacije, z veliko frekvenco pešcev ter bližino vzgojno izobraževalnih ustanov oziroma šolskih poti.

STA

Več iz te kategorije