0 Deljenj 228 Ogledov

NOVE PODROBNOSTI O ROPU VSEH ROPOV Stranke ostale brez 56 milijonov evrov?

7. december, 2017 16:24
228 Ogledov

LJUBLJANA – Hekerji so v sredo napadli slovensko družbo NiceHash, ki se ukvarja z rudarjenjem s kriptovalutami, in ji po neuradnih informacijah ukradli za več deset milijonov evrov bitcoinov. Kriminalisti sum vdora v informacijski sistem že preiskujejo in pri tem sodelujejo tudi s preiskovalci iz drugih držav, vendar podrobnosti ne razkrivajo.

Pravna pooblaščenka družbe NiceHash je v sredo podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja vdora v informacijski sistem družbe z območja Ljubljane. Za to kaznivo dejanje je, kot je pojasnil pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav, zagrožena zaporna kazen od treh mesecev do petih let.

NiceHash je uporabnike o napadu obvestil v sredo prek družbenih omrežij, na spletni strani pa so zapisali, da je prišlo do vdora v njihov sistem, incident pa še preiskujejo, zato so za 24 ur prekinili vse operacije. “Prišlo je do vdora v naš plačilni sistem, vsebina denarnic bitcoinov pa je ukradena,” so navedli.

Dodali so, da še preiskujejo, koliko bitcoinov, katerih cena je trenutno pri 15.000 dolarjih, je bilo odtujenih. Uporabnikom so svetovali tudi, da spremenijo geslo.

Po neuradnih informacijah medijev naj bi hekerji ukradli za približno 56 milijonov evrov kriptovalut, česar pa v družbi še niso potrdili. Vodja marketinga v družbi NiceHash Andrej P. Škraba je za STA sporočil, da sodelujejo s preiskovalci, več od tega, kar so objavili na spletni strani, pa ne morejo povedati.

“Preiskovalna dejanja ta trenutek potekajo zelo intenzivno, zato ne moremo govoriti o podrobnostih, lahko pa povem, da se s primerom ukvarjajo za to ustrezno strokovno usposobljeni kriminalisti z različnih področij kriminalitete,” pa je pojasnil pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije.

Slovenski kriminalisti pri tem mednarodno sodelujejo tudi z nekaterimi drugimi državami. Lindav sicer ni želel pojasniti, za katere države gre, saj bi s tem po njegovih besedah lahko prišlo do uničenja dokazov.

Policija je, kot je dodal, skopa z izjavami, saj je potrebna določena mera previdnosti. “Zagotavljam pa, da bomo v okviru preiskave preiskali vsa uradno pregonljiva kazniva dejanja, ki bodo odkrita,” je povedal.

Strokovnjak za kriptovalute Peter Trček med možnimi razrešitvami hekerskega vdora v podjetje NiceHash vidi tudi to, da bi žrtev in napadalec morda poskusila doseči dogovor, po katerem bi NiceHash lahko odkupil ukradene bitcoine z določenim popustom. Napadalci bodo namreč ukradene bitcoine zaradi njihove izsledljivosti zelo težko unovčili.

Bitcoinom je namreč zelo lahko slediti, v vsakem trenutku se lahko preveri zadnje transakcije z njimi. Ukradenih torej ne bo hotel kupiti nihče. Tokratni vdor pa po Trčkovem mnenju ne bo preveč vplival na ceno bitcoinov, ki v zadnjem času žanjejo veliko zanimanja tudi pri Slovencih, ki pogledujejo proti morebitnim velikim zaslužkom. Temu botrujejo med drugim rekordne vrednosti bitcoina kot najbolj znane kriptovalute.

Kriptovalute je mogoče kupiti v menjalnicah, ali si jih prislužiti z delom, najpogosteje rudarjenjem kriptovalut. Ena bolj znanih evropskih menjalnic je slovensko-luksemburški Bitstamp, ki podpira kriptovalute bitcoin, bitcoin classic, litecoin, ether in ripple.

Rudarjenje kriptovalut je, poenostavljeno povedano, odkrivanje novih kovancev. Uporabniki si namreč kriptovalute nenehno izmenjujejo, vse transakcije, opravljene v določenem obdobju, pa se zberejo v seznam, ki se imenuje blok. Naloga rudarjev je, da transakcije potrdijo in jih zapišejo v glavno evidenco, ki se imenuje veriga blokov oz. blockchain.

V glavni knjigi so zapisane vse transakcije, ki so bile kadar koli opravljene med dvema naslovoma kriptokovancev kjer koli v omrežju. Ko je ustvarjen nov blok, se ga doda v verigo blokov, ki se tako neprestano posodablja. Vpogled vanjo imajo vsi uporabniki kriptovalut.

Rudarji med seboj tekmujejo, da bi prvi dokončali določen blok. To počnejo z uporabo posebne programske opreme. Vsakokrat, ko nekdo uspešno ustvari verigo blokov, za nagrado prejme kriptovaluto v določeni vrednosti.

STA

Mogoče vas bo zanimalo

VIDEO: NA POLITEHNIČNI FAKULTETI PRIŠLO DO EKSPLOZIJE, VEČ JE MRTVIH Gledala sem kako je priajteljica umrla
Črno
44 Ogledov
Črno
44 Ogledov

VIDEO: NA POLITEHNIČNI FAKULTETI PRIŠLO DO EKSPLOZIJE, VEČ JE MRTVIH Gledala sem kako je priajteljica umrla

User One - 17. oktober, 2018 14:14

Na politehnični fakulteti v mestu Kerč na ukrajinskem polotoku Krim je danes odjeknila eksplozija doma izdelane eksplozivne naprave, pri čemer je podatkih ruskih oblasti umrlo najmanj deset…

PO SKORAJŠNJEM IZPADU V LIGO D Tomaž Kavčič ni več selektor slovenske nogometne reprezentance
Šport
5 Ogledov
Šport
5 Ogledov

PO SKORAJŠNJEM IZPADU V LIGO D Tomaž Kavčič ni več selektor slovenske nogometne reprezentance

User One - 17. oktober, 2018 13:53

Tomaž Kavčič ni več selektor slovenske nogometne reprezentance, poroča delo.si. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović bo ob 15. uri na Brdu pri Kranju na novinarski konferenci…

RONALDO ZA ZAPAHE? Od deset let pa vse do smrti zaradi analnega posilstva
Šport
20 Ogledov
Šport
20 Ogledov

RONALDO ZA ZAPAHE? Od deset let pa vse do smrti zaradi analnega posilstva

User One - 17. oktober, 2018 12:08

Tožba, ki jo je proti portugalskemu nogometnemu zvezdniku Cristianu Ronaldu vložila ženska, ki trdi, da jo je Ronaldo pred devetimi leti posilil in ji nato v zameno…

Več iz te kategorije