0 Deljenj 1658 Ogledov

Njenega dela ne prepoznavajo več kot dobrega? Tanja Fajon brez podpredsedniškega mesta

21. June, 2019 11:56
1658 Ogledov

Iz Bruslja prihajajo informacije, da slovenski evropski poslanki stranke SD Tanji Fajon ni uspel ponovni naskok na mesto podpredsednice poslanske skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu.

Ko je to funkcijo zasedla leta 2014, je ob imenovanju za Delo dejala, da vidi imenovanje kot “dokaz, da so tako predsednik S&D Martin Schulz kot kolegice in kolegi prepoznali moje delo v iztekajočem se mandatu.” Zato smo jo ob tokratni neizvolitvi vprašali, ali dejstvo, da v tem mandatu ni bila izvoljena za podpredsednico S&D v EP, pomeni, da kolegi v EP njenega dela v prejšnjem (podpredsedniškem) mandatu niso prepoznali kot dobrega. Prosili smo jo tudi za pojasnilo, kaj je razlog za neizvolitev, v kolikor meni, da je razlog kaj drugega, in kako bo neizvolitev na podpredsedniško mesto vplivala na njeno poslansko moč znotraj EP.

“V vodstvu naše skupine S&D sem bila zadnja dva mandata. Mandat podpredsednice namreč traja dve leti in pol. Dvakratna podpredsedniška funkcija je bila izjemno priznanje in odgovornost, pa tudi izjema. Velja namreč nenapisano pravilo, da se na vodstvenih položajih izmenjujemo. Poslanci iz majhnih držav tudi sicer težko dosegamo vodilne položaje. Rotacija na omenjenih položajih namreč zahteva določeno število točk. Slovenska delegacija, ki zdaj šteje dva poslanca, ima dve točki in pol, medtem ko položaj podpredsednice skupine šteje 6. Zato potrebujemo zavezništva in podporo velikih delegacij. Ta teden smo izvolili novo vodstvo S&D s Španko Iratxe na čelu, kolegico, prijateljico in odločno borko za socialno Evropo in pravice žensk. V celoti se je spremenila tudi ekipa podpredsednikov, in verjamem, da imamo z novo vodstveno strukturo odlično priložnost, da v EP sestavimo napredno večino za drugačno, boljšo Evropo. Sicer pa ostajam v vodstvu skupine S&D kot vodja slovenske nacionalne delegacije, imenovana pa sem bila tudi v skupino pogajalcev za prihodnjo koalicijo proevropskih sil. Pogajanja še potekajo,” je v pojasnilo zapisala Tanja Fajon.

Več iz te kategorije