0 Deljenj 449 Ogledov

(NEZASLIŠANO!) Strički iz gostilne Pečarič so usmerjali poročanje medijev o Nataši Pirc Musar, seveda v škodo Logarja

13. November, 2022 17:25
449 Ogledov

“Ker stričkov iz gostilne Pečarič nočem še bolj razjariti, ne bom objavil celotne vsebine njihovega dokumenta, pač pa bom razkril le manjši del. Logarju je namenjenih 12 alinej, Nataši Pirc Musar pa le tri. Kompromitiranje Logarja je zgrajeno skoraj izključno na enem samem argumentu, na katerega pa iz razumljivih razlogov skoči najmanj pol Slovenije: Logar = Janša,”  je o dokumentu z navodili – kako usmerjati poročanje o Nataši Pirc Musar in Anžetu Logarju – zapisal novinar in urednik Dejan Steinbuch. Stričke je očitno kljub previdnosti razjezil in posledično objavil tudi del prejetih navodil.

“Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4-formata z neke vrste napotki, priporočili, kako usmerjati poročanje o Nataši Pirc Musar in Anžetu Logarju v obdobju do drugega kroga volitev. Kako neki? Ja tako seveda, da bi kandidatki povzročili čim manj škode, njenemu protikandidatu pa čim večjo,” je v svoji kolumni zapisal Dejan Steinbuch.

Dodal je, da je prepričan, da Nataša Pirc Musar in še manj Anže Logar nista imela nič s tem, saj je po njegovih navedbah dokument sestavil možganski trust (think-tank) iz gostilne Pečarič, kamor se je po propadu slaščičarne Zvezda zatekla ekipa bivšega predsednika v širši sestavi. Urednik PortalPlusa je včeraj na Twitterju zapisal, da so mu strički na objavljeno kolumno poslali odgovor: poskus vloma, medtem ko ga ni bilo doma.

Steinbuch je danes objavil del prejetih “priporočil” v kolumni omenjenega dokumenta: dosledno izpostavljanje funkcij Logarja v stranki SDS – treba je še bolj izpostaviti občutek, da je Logar enako Janša; dosledno izpostavljanje, da ni nasprotoval spornim ukrepom predsednika vlade Janeza Janše; izpostavitev dejstva, da mu je ob zmagi v prvem krogu čestital Janša; izpostavljanje neukrepanja ob spornih žaljivih Janševih tvitih; izvabljanje Logarjevega stališča glede splava in posvojitve istospolnih parov; izvabljanje stališča glede NOB in domobrancev.

Našteli smo le nekaj navodil, obenem pa so tu še opozorila, da se je treba izogibati temah o Ukrajini, ker je Logar tu izredno močan, izogibati se je treba tudi področja zunanje politike, da se ne dviguje Logarjevih referenc. V navodilih je tudi izpostavljeno izogibanje davčni zakonodaji – “ker ima Nataša Pirc Musar tu deloma podobno stališče, predvsem pa je to njen največji problem glede davčne optimizacije“. Fascinantno je, kako natančno so se napotki iz uvodoma omenjenega dokumenta prelili v medijsko krajino, kar je opazil tudi avtor kolumne.

Steinbuch v kolumni namreč ni objavil prejetih navodil, kako naj bi se poročalo o predsedniških kandidatih (“Ker stričkov iz gostilne Pečarič nočem še bolj razjariti, ne bom objavil celotne vsebine njihovega dokumenta,” je zapisal) – videti pa je, da mu je poskus vloma dal motivacijo za podrobnejšo objavo.

Je pa že v kolumni zapisal, da so se navodila možganskega centra iz gostilne Pečarič izkazala kot lakmusov papir popolne servilnosti, mandarinskega odnosa mainstream medijev do zakulisnih centrov moči; novinarji in njihovi uredniki so dobesedno prekopirali dokument in ga uporabljali na predvolilnih soočenjih obeh kandidatov.

Logično je, da je bil tarča v 90 odstotkih Anže Logar, vendar pa pozornim opazovalcem po Steinbuchovih besedah ni ušlo, da tokrat niti najbolj sofisticirana in perfidna navodila niso mogla skriti hudih lukenj v medijski podobi Nataše Pirc Musar, ki jo je na enem izmed soočenj hote ali nehote definiral Milan Brglez kot “kandidatko tranzicijskega kapitala”.

“Zelo verjetno se bo Nataša Pirc Musar kljub temu, da je zamolčala kup pomembnih, za javnost relevantnih podatkov, čez mesec dni vselila v predsedniško palačo. Rezultat utegne biti zelo tesen, napovedujem, da bo razlika manjša od petih odstotkov, in bi bil bržkone drugačen, če bi kampanja trajala še teden ali dva,” je še napovedal Steinbuch in pojasnil, da je prednost Pirc Musarjeve zadnje dni namreč začela kopneti, računi za neiskrenost in prikrivanje dejanskega premoženjskega stanja so se začeli vračati kot bumerang.

“Predstavljam si, da stari prisedniki predsedniškega gremija niso bili seznanjeni z bogato zbirko okostnjakov v omari družine Pirc Musar. Kako so se počutili, ko so se post festum potrdile besede Milana Brgleza, češ da gre za ‘kandidatko tranzicijskega kapitala’? Moralo je boleti. Nataša Pirc Musar namreč predstavlja vse to, kar strički vsaj navzven zavračajo in z odporom sprejemajo kot pridobitve kapitalizma. Dodatno ponižanje je prišlo s strani premierja Roberta Goloba, ki je po poraznem večeru prvega kroga politično posvojil NPM in okoli nje strnil večji del koalicije (Levica je ne more podpreti, saj bi s tem izdala vsa svoja načela). Kajti do Goloba mislišče (think tank) iz gostilne Pečarič ne goji več posebne ljubezni, potem ko je dvakrat javno zasmehoval njihovega predsednika, prodal njihovo predsedniško kandidatko Marto Kos in se s svojimi dejanji in kadrovskimi potezami izkazal kot sebičen, neposlušen in predvsem nehvaležen. Tega mu ne bodo odpustili, vendar je vprašanje, če to sploh še kaj pomeni, kajti ta trenutek ima Sončni kralj v rokah vso oblast in mu nihče nič ne more. Najhujši šok pa bil, če bi se izkazalo – in po mojem smo na dobri poti do tja –, da je šlo še en katastrofalni flop stare garde, ki je po Golobu napačno ocenila in profilirala že drugega človeka za najvišjo funkcijo v državi. Če bi šlo za kadrovsko agencijo, ki strelja takšne kozle, bi bila ekipa bivšega predsednika že včeraj odpuščena. V manj kot letu dni dvakrat tako zelo zgrešiti … ufff … to pa marsikaj pove. Tudi v medicinskem smislu,” je med drugim v kolumni zapisal Steinbuch in tudi izdal, koga bo volil v drugem krogu predsedniških volitev.

S. B. (Nova 24TV)

(Foto: arhiv Nova24TV)

Več iz te kategorije