0 Deljenj 3501 Ogledov

Ne le koronavirus, tudi ta nevarnost preži na vas na hrvaškem morju: Ženska se ga je dotaknila in končala na urgenci

29. June, 2020 14:10
3501 Ogledov

Neki moški je ta konec tedna počival na osrednjem dalmatinskem otoku. Dva dni zapored je v zalivu plaval na isti plaži in obakrat naletel na t.i. ognjene črve, piše Dalmacija Danas. »Domačini so me opozorili, da če grem plavat, moram paziti na ognjene črve. Samo včeraj so v zalivu, kjer sem se kopal, jih našli deset. Kot so mi povedali, se je ena ženska ravnokar dotaknila tega črva s stopalom in končala na urgenci. Poročajo, da so ti črvi bolj strupeni od pajkovih rib. Niso majhni in se lepo vidijo, letos pa so se v tem zalivu res pomnožili, o čemer sem se tudi sam prepričal,« je dejal bralec za omenjeni portal.

https://intelligent-chebyshev.65-108-229-32.plesk.page/news/video-ste-videli-kaj-se-je-pojavilo-v-morju-v-istri-njihov-dotik-je-pekoc/

Portal Priroda Hrvatske piše, da je ognjeni črv značilne rdeče barve z belimi ščetinami, dolg je lahko do 30 centimetrov, njihova običajna dolžina pa je 15 centimetrov. Črv se najpogosteje zadržuje na peščenem dnu, lahko pa tudi med morsko travo. Njegove ščetine z nevrotoksinom ob stiku s človekovo kožo povzročijo močno draženje kože in pekoč občutek. Nekaj časa po dotiku se lahko pojavi tudi slabost in vrtoglavica. V primeru, da vas ta črv napade, ga čim prej odstranite, preostale ščetine pa nato z lepilnim trakom, rokavicami ali krpo, mesto sperite s hladno morsko vodo. Po tem je treba na mesto punkcije postaviti obloge, namočene v alkoholu in jih mazati.

Če so simptomi hujši, je treba poiskati zdravniško pomoč.

Več iz te kategorije