0 Deljenj 2420 Ogledov
iStock

Ne boste verjeli, ampak hrana brez glutena ni tako zdrava, kot pravijo

19. January, 2018 0:00
2420 Ogledov

Na Univerzi v Herfordshireu v Veliki Britaniji so preučili 1724 prehrambenih izdelkov, ki jih prodajajo v trgovinah, in jih razvrstili v deset kategorij: rjavi kruh, beli kruh, bela moka, polnozrnata moka, žitarice za zajtrk, polnozrnate testenine, navadne testenine, pice, krekerji in piškoti, piše DailyMail.com.

Odkrili so denimo, da kruh brez glutena vsebuje dvakrat več masti od navadnega. Poleg tega hrana brez glutena vsebuje več soli in sladkorja kot hrana z glutenom, na drugi strani pa manj vlaken in proteinov. Ravno zato je toliko dražja.

Ta vrsta prehrane postaja zelo priljubljena; uživajo jo denimo številne zvezde, kot so Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham, Miley Cyrus … Vendar zdravniki opozarjajo na previdnost. Pravijo namreč, da je hrana brez glutena za tiste, ki jim je diagnosticirana celiakija. Gre za motnjo v telesu, ki ne prenaša glutena, beljakovin, ki se nahajajo v žitaricah. V tem primeru telo tvori antitelesa, ki napadajo njegove molekule. Rezultat je poškodba sluznice tankega črevesa in težja absorpcija hrane.

Dr. Rosalind Fallaize je pojasnila, da hrana brez glutena ne ponuja prehranskih koristi v zvezi z običajnimi živili. Ravno zato niso bolj zdrava alternativa za ljudi, ki hrane brez glutena ne potrebujejo, piše 24sata.hr.

Več iz te kategorije