0 Deljenj 876 Ogledov

MUHASTO VREME Slovenijo bodo zajele padavine, sosedje pa že vidijo ogromno snega

6. November, 2017 7:22
876 Ogledov
Fotografija je simbolična. Foto: iStock

Letošnja jesen zelo pisana kar se tiče vremena. Po mokrem septembru, sončnem oktobru, je na vidiku turoben november. Saj res, na sneg ne gre pozabiti… Za vas imamo en samcat vremenski nasvet – pripravite dežnike! Po mokrem septembru, sončnem oktobru, prihaja sedaj siv in turoben november. V prihajajočem tednu bomo namreč priča oblakom in padavinam. ”Teden se bo pričel z deževjem, saj bo že ponedeljek pretežno deževen, temperature pa se bodo gibale okoli 10 stopinj. Tako kot ves teden, ki bo bolj siv in občasno deževen,” nam je pojasnil dežurni meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič in obenem dodal, da je težko napovedovati kolikšna bo količina padavin oz. ali bodo le te prinesle težave z naraslim vodovjem. ”To je res težko napovedati, vendar je treba vedeti, da ena sama fronta še ne pomeni, da bo prišlo do poplav,” zaključi.

Najbolj umirjen mesec v letu

Ste vedeli, da je november, poznan tudi po po starem slovenskem imenu listopad, mesec, ko narava še z zadnjimi listi pokrije tla in se pripravi na zimo, ki prihaja. Mnogi so mnenja, da gre za najbolj umirjen in hkrati najmanj atraktiven mesec v letu – pravo zatišje pred decembrskim vrvežem. Predzadnji mesec v letu prav tako ni posebej pri srcu ljubiteljem toplega vremena. V tem času so toplejša oblačila že nuja, prične se sezona ogrevanja, muhastega vremena, večerov ob kaminu, pitja čajev, zimskih športov…. Skratka pripravljamo se na zimo in čakamo na sneg.

Pisan jesen

Foto: iStock

Dejstvo je, da je letošnja jesen zelo pisana tudi kar se tiče vremena. Septembra je sonce v Ljubljani naprimer sijalo le okrog 100 ur, kar je najmanj od začetka meritev leta 1951. Popolno nasprotje je bilo vreme v oktobru. Imeli smo neobičajno suho in sončno vreme. V večjem delu Slovenije je sonce sijalo od 170 do 200 ur, kar je od 20 do 80 ur več kakor običajno. Oktober 2017 je bil najbolj sončen od leta 1971. Kaj pa november, bo mar ta mesec, ko odpade še zadnje listje potemtakem prinesel že sneg? Po besedah Gregorčiča snega do nižin še ne gte pričakovati, bo pa začelo snežiti v gorah, na približno 1200 metrih.

Sosedom se obeta pestra zima

In ko smo že pri snegu… Hrvaški hidrometeorološki zavod (DHMZ) je že izdal prognozo za sledeče tri mesece. Naši sosedje pričakuje da bo december hladnejši od povprečja, v januarju pa so na vidiku obilne snežne padavine.

Sneg bo, a zima bo suha

Svetovno znani vremenski portal Accuweather je že objavil dolgoročno vremensko napoved za zimo. Blizu naših koncev napovedujejo nizke temperature v drugi polovici zime, s pozno snežno sezono. Kljub njenemu milejšemu začetku bo snežna odeja decembra in januarja vseeno prekrila Alpe. Sicer pa gre pričakovati bolj suho zimo v primerjavi s povprečjem.

 

 

 

 

Več iz te kategorije