0 Deljenj 3061 Ogledov

»Morda smo napačno presodili o koronavirus, vse verjetnejše je, da se pripravlja najbolj črn scenarij«

3. March, 2020 7:44
3061 Ogledov

Eden vodilnih zdravstvenih strokovnjakov ta čas, Jonathan D Quick s prestižne univerze Duke v Severni Karolini je leta 2018 je izdal knjigo The End of Epidemics: The Looming Threat to Humanity and How to Stop It (Konec epidemije: nevarnost za človeštvo in kako jo ustaviti) .

V knjigi je predlagal ukrepe, ki bi zaščitili svet v primeru epidemije, kot je španska gripa, ki je leta 1918 ubila milijone ljudi. Johnathan D Quick je namreč nekdanji vodja Svetovnega zdravstvenega sveta (GHC) in dolgoletni sodelavec Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Novinar časopisa The Guardian se je 27. februarja z njim pogovarjal o vročih vprašanjih, povezanih z bojem proti koronavirusom. Prosili so ga, naj pripravi najbolj optimističen in najslabši scenarij, saj WHO za zdaj še ni razglasil pandemije.

 Čeprav se je novi koronavirus razširil v 62 držav, je večina primerov v petih državah, je danes dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki je prepričan, da je mogoče ustaviti njegovo širjenje. Izpostavil je, da je od doslej potrjenih več kot 88.900 primerov okužb kar 90 odstotkov na Kitajskem, večina pa v kitajski provinci Hubei, od koder virus izvira, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Od skupno več kot 3000 smrtnih žrtev po vsem svetu je na Kitajskem umrlo 2912 ljudi. loveniji še vedno ni potrjene okužbe z novim koronavirusom. Do danes do 18. ure so pristojni opravili 255 testiranj, vsa pa so bila negativna, je zapisano na spletnih straneh vlade. 

Bo bolezen nenehno krožila med populacijo?

»V najboljšem primeru bo širjenje okužbe na Kitajskem nadzorovano, izbruh bolezni v drugih državah se bo upočasnil in umiril, okužba se ne bo razširila na druge države in celine ali v zelo majhnem številu in epidemija bo umrla. V najslabšem primeru se bo bolezen razširila po vsem svetu in postala endemična, kar pomeni, da bo nenehno krožila med človeško populacijo,« je dejal in hitro poudaril, da je bolj verjeten najslabši scenarij.

Smo napačno presodili?

»Primeri koronavirusa so bili potrjeni na šestih celinah. Na videz tiha veriga prenosa človeka na človeka, delno asimptomatska, se dogaja na Kitajskem in širše, prejšnji teden pa že vse več držav poroča o prvih primerih, zdaj jih je 47. Nove, pospešene izbruhe opažamo v Iranu, Italiji in na jugu Koreja. Če se pojavi pandemija, se postavijo naslednja vprašanja: kako dolgo bo trajala in kakšne posledice bo pustila? Stopnja umrljivosti je zdaj nekaj več kot 2%, precej nižja kot pri SARS, vendar 20-krat višja od sezonske gripe. Še vedno je veliko neznank. Obstaja možnost, da smo napačno presodili, na primer obdobje, v katerem je človek nalezljiv, in različne načine, kako se virus širi.«

Več iz te kategorije