0 Deljenj 6566 Ogledov

Kriminalist Munda poskrbel za sina, župana in direktorja

4. November, 2017 6:00
6566 Ogledov

Mariborska sprega, ki jo sestavljajo direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač, župan Andrej Fištravec in šef mariborskih kriminalistov Robert Munda, se dogovori o vsem. Direktor in župan imata mir, kriminalistov sin pa službo.

Začelo se je pompozno, s kriminalističnimi preiskavami na Mariborskem vodovodu zaradi sumljivih »in-house« pogodb, ki jih je sklenil direktor Danilo Burnač. Kriminalisti zaradi več sumov kaznivih dejanj preiskujejo tudi župana Andreja Fištravca in njegove najožje sodelavce. Eno od prijav zoper mestno združbo naj bi kriminalistom odnesla kar županova nekdanja žena Irena Polak Fištravec, a je, ko se je odločila, da ne želi več živeti, podrobnosti najbrž za vselej vzela s seboj.

Preiskava po štirih letih
Zgodilo se ni nič, kriminalist, ki preiskuje zadevo »asflatni certikat« – ta sega v leto 2013, torej štiri leta nazaj –, pa je po naših zanesljivih informacijah šele sedaj dobil soglasje nadrejenih, da lahko v omenjeni zadevi začne preiskavo na mariborski občini. Našim virom ni jasno, kako je to mogoče. In, če že vse to tako poteka v Mariboru, kako to, da se ne zgane vrh policije? A »Maribor« sega tudi v vrh slovenske policije, ki jo vodita Marjan Fank, ki se na raznih VIP-dogodkih nasmejan stiska k lokalnim vplivnežem, pa vse do ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar, ki v nasprotju s prvim policistom v javnosti raje sploh ne pojavi, niti, ko bi se morala, ampak v prvo vrsto potisne državna sekretarja Boštjana Šefica ali Andreja Špengo – slednji pa je, seveda, Mariborčan.

Ključni kriminalist
Uvodoma omenjena trojica kriminalist-župan-direktor javnega zavoda je po pričevanju naših virov zadeve medsebojno uredila tako: župan Fištravec je direktorju občinskega podjetja Burnaču naročil, da mora zaposliti Žigo Mundo, sina šefa kriminalistov Roberta Munde. Na sedežu Mariborskega vodovoda, podjetja, ki ga preiskuje policija, so zaposleni debelo gledali, ko se je na podjetju pojavil sam Munda. Seveda ne kot kriminalist, ampak kot oče, ki je prišel po več telefonskih pogovorih z direktorjem Burnačem urediti zaposlitev za svojega sina. Z informacijami, s katerimi razpolagamo, smo seznanili Mundo, ki svojega obiska na sedežu Mariborskega vodovoda ni zanikal, kakor tudi ne informacij, da je v osebnih stikih s Fištravčevo ekipo. Odgovoril nam je le takole (zapis objavljamo nelektoriran): »Karegorično zanikam vplivanje na zaposlitev sina bilo kdaj v bilo karerem podjetju kjer je v preteklosti bil zaposlen.« Domnevamo, da prvi mariborski kriminalist ni tako šibko jezikovno izobražen, ampak je bil zgolj zelo vznemirjen.

Prvi mariborski kriminalist zasebnega obiska v podjetju, kjer je dobil službo njegov sin, ni zanikal.

Vodovodar kot riba
Mrtvo hladen in tiho kot riba pa je preiskovani zaposlovalec Burnač. Odgovoril ni na nobeno vprašanje, in to, ali je Munda za zaposlitev sina prosil ali jo je zahteval, ostaja nepojasnjeno. Se je pa na vprašanje, ali je Burnač posredoval pri zaposlitvi Mundovega sina, odzval Fištravec, ki pravi: »Javna podjetja sama izbirajo svoj kader. Župan MO Maribor dr. Andrej Fištravec ne pozna gospoda Žige Munde, prav tako ni seznanjen z njegovo zaposlitvijo na Mariborskem vodovodu.« Po naših informacijah naj bi bila zoper mariborsko trojico vplivnežev spisana in odposlana tudi kazenska ovadba zaradi suma zlorabe uradnega položaja, v kateri pa se prijavitelji sprašujejo tudi, kdo na Policijski upravi Maribor, kjer se kriminalisti sicer zadnje dni domnevno ukvarjajo z odtekanjem informacij, skrivajo obremenilni dokumenti zoper Fištravca in ekipo.

V Ljubljani pošte še nimajo
Pošta z ovadbo očitno še ni prišla do Štajerca veselega obraza v Ljubljani, generalnega direktorja policije, ki je včasih zasedal položaj, ki ga danes Munda, Marjana Fanka. Na vprašanja Fanku, med drugim tudi, ali je Munda primeren za šefa mariborskih kriminalistov, dokler se njegova vloga pri zaposlitvi sina pri preiskovancu ne razišče, so Fankovi zapisali: »Na Generalni policijski upravi nismo seznanjeni, da bi bila v tem primeru podana ovadba, niti ne razpolagamo s podatkom o posredovanju, ki ga omenjate. PU Maribor je omenjen primer že pojasnjevala v javnosti in iz njihovega odgovora izhaja, da so očitki neutemeljeni.«

V občinskem podjetju županova punca?
Po štajerski prestolnici se že kak mesec šušlja, da je Andrej Fištravec poskrbel tudi za zaposlitev svoje nove spremljevalke, brazilske plesalke Elisangele Sandes, v enem izmed občinskih podjetij. Ko smo spraševali o mladem Mundi, smo Fištravca eksplicitno vprašali tudi: »Kje je zaposlena vaša intimna spremljevalka Elisangela Sandes?« Ker očitno še iščejo prave besede, kako bi to sporočili (vse bolj revoltirani mariborski) javnosti, bomo počakali na njihova pojasnila in jih objavili v eni od prihodnjih številk. Zakon jim nalaga, da so javnosti pojasnila dolžni posredovati v osemdnevnem roku.

Več iz te kategorije