0 Deljenj 2785 Ogledov

Kozarič s Tenerifov: Zbiranje podpisov je goljufija

30. October, 2017 10:31
2785 Ogledov

Da je glasbenik Dominik Kozarič, po poklicu veterinar, oseba, ki priskoči na pomoč sočloveku v stiski, ni nikakršna floskula; prijatelji vedo povedati, da se v takih trenutkih pojavi kar sam, ni ga treba prositi.

Zato je bilo najbližjim težko, ko se je preselil v Španijo, še bolj pa, da je tam že 11 let: “Na Tenerife sem se preselil iz bolj ali manj poslovnih razlogov, namreč – kljub priljubljenosti in uspešnicam, kot so bile Reka luči, Ljubi jo nežno, Tina, Brez nje, sem imel premalo nastopov, preživljal pa sem se izključno z glasbo,” pojasnjuje Dominik.

Na rajskem otoku
“Največ znanja človek pridobi, ko nastopijo ‘manj lepi’ trenutki, in zadnjih nekaj let bivanja v Sloveniji je bilo zame izjemno težkih. Vendar sem prišel do življenjsko pomembnih spoznanj in odgovorov, kar mi je pomagalo pri ponovnem vzponu. Če samo omenim, da živim na rajskem otoku sonca in večne pomladi, v čudoviti hiši, s prekrasno družino in večjo plačo, kot jo ima predsednik Slovenije, si lahko potem odgovorite, zakaj bi si želel postati predsednik naše republike, in žrtvovati vse, kar sem dosegel s trdim delom in izkušnjami? Ker ljubim svoj narod in Slovenijo in sem kljub razdalji in oceanu, ki me loči od mojega naroda, v srcu in mislih vedno z njima, ker ni ničesar, kar ne bi storil, da pomagam izboljšati situacijo, v kateri se nahaja moja država.”

Zbral je 247 podpisov premalo
Za vložitev uradne kandidature za predsednika bi moral zbrati 5000 overjenih podpisov volivcev: “Po neuradnih podatkih mi jih je uspelo zbrati 4753. Sporočeno mi je bilo, da so se na nekaterih upravnih enotah neznani ljudje predstavljali kot prostovoljci, ki da pobirajo podpise podpore v mojem imenu. To je goljufija pri zbiranju podpisov, a žal je zadeva težko dokazljiva, na obrazcih namreč ni navedeno, komu podpisnik obrazca namenja podporo, kar posledično pomeni nevarnost manipuliranja, goljufije ter kupčevanja s podpisi. Na osnovi navedenega menim, da so predsedniške volitve v Sloveniji, gledano s pravnega vidika, nezakonite, saj je pred sodiščem obrazec podpore podpisnika brezvreden list papirja, ker z njega ni mogoče razbrati, koga konkretno podpisnik obrazca dejansko podpira.” Iz tega po njegovih besedah izhaja, da nobeden od kandidatov ne more dokazati, da so zbrani podpisi resnično namenjeni njemu oziroma njegovi kandidaturi. Zato Kozarič meni: “Predsedniške volitve bi bilo treba zaradi nezakonitosti razveljaviti in jih ponovno razpisati, 76. člen zakona o volitvah v državni zbor jasno določa, da je glasovnica, na kateri ni mogoče ugotoviti, za katerega kandidata je volivec, glasoval, neveljavna.”

Murkov glas ustreza
Glasbenik zato meni, da je zakon o predsedniških volitvah v nasprotju z Ustavo RS: “Je diskriminatoren, saj jasno navaja, da je podpora dveh poslancev enaka 5000 podporam volilcev. Torej je življenje enega poslanca vredno 2500 življenj preostalih državljanov?” Ustava po njegovem mnenju jasno določa, da je diskriminacija nedopustna in ne nazadnje kaznivo dejanje.
Promotor Damjan Murko, predsedniški kandidat, ki je izstopil iz predsedniške tekme, zase pravi, da je zbral več kot dovolj podpisov, a naj bi zaradi resnih groženj z atentatom kandidaturo umaknil. Dominika smo vprašali za mnenje: “Gospodič Murko bo sam najbolje vedel, ali mu je kdo grozil ali ne. Meni zaradi predsedniške kandidature ni nihče grozil, če bi mi, pa bi se zadeve lotil tako, kot se je takih zadev treba lotiti.”

Več iz te kategorije