0 Deljenj 1409 Ogledov

#Koronavirus: od ponedeljka dalje šola od doma, a to še ni vse

14. October, 2020 13:16
1409 Ogledov

V torek so v Sloveniji opravili 4902 testa na okužbo z novim koronavirusom, potrjenih je bilo rekordnih 707 okužb, je na novinarski konferenci sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Umrla sta dva bolnika s covidom-19. V bolnišnicah se zdravi 210 bolnikov, od tega jih 35 potrebuje intenzivno zdravljenje.

Vodja intenzivnega oddelka na infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb je opozoril, da je pričakovati, da bo 70 okuženih od v torek potrjenih 707 okužb v prihodnjih 14 dneh potrebovalo hospitalizacijo, od njih bo 15 potrebovalo intenzivno zdravljenje. Dodal je, da je po ocenah okužen vsak 150. Slovenec, zato je vse prebivalce pozval k temu, da se držijo preventivnih ukrepov. “Največ, kar lahko naredite zase in družbo, da ostanete doma, če to ni nujno,” je dejal.

Največ okuženih je v gorenjski in koroški regiji, kjer je tudi največ novih okužb. Po besedah Kacina je pričakovati, da se bo število karanten, ki jih predlagajo epidemiologi, povečevalo.

Ob slabšanju epidemioloških razmer je vlada sprejela nove ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa. Od ponedeljka se bodo učenci od 5. razreda in srednješolci spet šolali na daljavo, je dejal premier Janez Janša. Za sedem regij pa bo od petka prepovedano zbiranje več kot 10 oseb, omejeno prehajanje med regijami, maske pa obvezne tudi na prostem.

Na današnji seji je vlada obravnavala razmere v zvezi s širjenjem virusa in ocenila položaj, je na večerni novinarski konferenci povedal Janša. “Trenutno smo nekje med oranžno in rdečo fazo. Število okužb narašča. Glede na pripravljen načrt sprejemamo ukrepe, za katere računamo, da če jih bomo upoštevali, lahko zajezijo nadaljnje širjenje okužb,” je dejal.

Kot je pojasnil premier, se trenutno sedem od 12 statističnih regij po številu okužb glede na 14-dnevno pojavnostjo uvršča na rdeči seznam, ostalih pet regij pa na oranžnega. Na rdečem seznamu so Osrednjeslovenska, Gorenjska, Koroška, Zasavska, Posavska, Savinjska in Jugovzhodna Slovenija. Vlada je sprejela nekatere ukrepe, ki bodo veljali po celotni državi.

V regijah, ki se uvrščajo na rdeči seznam, bo od petka začasno prepovedano vsakršno zbiranje več kot 10 oseb, omejene bodo storitvene dejavnosti in nekatere športne aktivnosti. Omejeno bo tudi prehajanje med regijami, nošenje zaščitnih mask pa bo obvezno tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah.

Glede prehajanja med regijami, ki so na rdečem seznamu, je Janša povedal, da bodo v odloku določene izjeme, ki bodo enake, kot so bile spomladi pri prehodih med občinami. Služba bo izjema, prav tako nujne storitve, ki so potrebne za normalno življenje. S tistim, kar ni nujno, pa bo treba nekaj časa počakati.

Več iz te kategorije