0 Deljenj 3895 Ogledov

Ko Marjanu Šarcu zmanjka potrpljenja, pozabi na pravila

30. May, 2018 11:00
3895 Ogledov

Župan Marjan Šarec, pretendent za mesto predsednika vlade, se požvižga na podpisane pogodbe in zapisana pravila, razkrivajo dokumenti, ki jih objavljamo v nadaljevanju. Pred enim letom, 9. maja 2017, je župan Kamnika Marjan Šarec vsem zaposlenim v občinski upravi poslal bizaren dopis, v katerem zahteva prekinitev nadaljnjega poslovanja s Komunalnim podjetjem Kamnik. Šestnajst dni pozneje, 25. maja 2017, je z novim dopisom odločitev preklical. V vmesnem obdobju pa se je dogajalo marsikaj.

Viri, od katerih smo prejeli dopis, so nas opozorili, da se je od prepovedi do preklica zamenjal lastnik Komunalnega podjetja Kamnik, in sicer na dan, ko je Šarec podpisal bizarni dopis, v katerem se ne sklicuje na kakšne strokovne argumente, ampak na svoje laične vtise – očitno je izmeril tudi hitrost traktorja znamke zetor – in svoje občutke: »Menim, da je skoraj sedem let mojega potrpljenja na tem področju dovolj, da je čas dozorel, da se kaj spremeni.« Naš sogovornik, strokovnjak za gradbene projekte, pravi, da je Šarčev dopis skregan z vsemi pravili, saj je kršil postopke, predvidene v gradbenem dnevniku: ni upošteval pravnih vzvodov, ampak se je postavil za razsodnika: najprej bi morali poklicati nadzor, potem unovčiti garancijo in ponudniku, ki ga ne želi več v občinskih poslih, odpovedati pogodbo.

Z 1,3 milijona prihodkov kupili podjetje s 6,6 milijona prihodkov

In v 16 dneh, dokler je bil dopis veljaven, se je spremenila ena ključna stvar: lastnik Komunalenga podjetja Kamnik. Kot je razvidno iz javno dostopnih baz, je bilo na dan preklica prepovedi sodelovanja s podjetjem skoraj 90-odstotni lastnik podjetje CI & CA. Gre za podjetje v lasti Anče, Grege in Mance Cvirn, s polnim imenom CI & CA proizvodnja, prodaja, gostinstvo in turizem, servisiranje, testiranje, posredovanje, svetovanje uvoz- izvoz, zastopanje tujih firm, d.o.o., Kamnik.

Nakup kamniške komunale, ki je imela v letu 2017 skupaj 82 zaposlenih, ki so ustvarili za 6,6 milijona evrov prihodkov, s strani podjetja z (podatki so za leto 2017) desetimi zaposlenimi in 1,3 milijona evrov prihodka, je v Kamniku sprožilo burne reakcije.

Šarcu očitajo: grozil je

Šarčevemu pismu o poteku potrpljenja je sledila anonimka, v kateri delavci pišejo, da so morali svoje deleže prodati pod pritiskom groženj, župan pa jih je »vsa ta leta poniževal in se vtikal v naše delo, da slabo delamo, smo nesposobni, letos pa je grozil, da moramo zamenjati vodstvo in deleže prodati Anči Cvirn, ki je z družino lastnica firme CI & CA. Ona je županja v ozadju in vsa leta komandira župana, zdaj je strah in trepet kot direktorica nas starih zaposlenih v ‘komunali’, še hujši diktator pa je njen sin, tehnični direktor, ki nas je skoraj polovico že poslal iz firme.« Z očitki smo soočili Šarca, ki pravi: »To je čista neresnica.« Zgodbo poskuša minorizirati z izjavo: »Na vsa ta vprašanja smo že odgovorili med predsedniško kampanjo, tako da je to že zelo stara tema.«

 

V pričakovanju lokalnih volitev

Naši viri pripovedujejo, da naj bi novi lastniki komunale dejansko v enem letu zamenjali skoraj 80 zaposlenih. O očitkih iz pisma, ki ga objavljamo, smo povprašali tudi večinsko lastnico podjetja CI & CA, ki je kupilo komunalo, Ančo Cvirn, ki ji delavci v pismu očitajo, da je denar za nakup komunale dobila od Ivana Zidarja, s čigar ženo naj bi si bili včasih blizu.

CI & CA prevzema komunalo

 

V pričakovanju lokalnih volitev

Naši viri pripovedujejo, da naj bi novi lastniki komunale dejansko v enem letu zamenjali skoraj 80 zaposlenih. O očitkih iz pisma, ki ga objavljamo, smo povprašali tudi večinsko lastnico podjetja CI & CA, ki je kupilo komunalo, Ančo Cvirn, ki ji delavci v pismu očitajo, da je denar za nakup komunale dobila od Ivana Zidarja, s čigar ženo naj bi si bili včasih blizu.

Ker naši viri trdijo, da je Cvirnova prek svojih podjetij Šarcu doslej že financirala kampanje, smo to preverili tudi pri njiju. Šarec pravi, da »nikoli«. Anča Cvirn pa se na vprašanja o povezavah z Ivanom Zidarjem ni odzvala, so pa s kamniške komunale zatrdili, da Šarčeve kampanje niso financirali. Na vprašanje, ali namerava kdo iz družine Cvirn jeseni kandidirati na lokalnih volitvah, ni bilo odgovora. Naši viri namreč trdijo, da Cvirnova Šarčev vstop v nacionalno politiko podpira, da bi se lahko na lokalnih volitvah za županski stolček potegoval njen sin Grega. Šarec pa na to pravi: »Prvič slišim, da bo kandidiral.«

 

 

 

Več iz te kategorije