0 Deljenj 1062 Ogledov
Twitter

Katalonija na svoje, Španija želi regijo obdržati

27. October, 2017 18:29
1062 Ogledov

Katalonski regionalni parlament je danes podprl resolucijo, ki predvideva razglasitev Katalonije za neodvisno republiko. Za je glasovalo 72 poslancev, proti 10, dve glasovnici sta bili prazni. Poslanci opozicije – Ljudske stranke, socialistov in stranke Ciudadanos – so pred tajnim glasovanjem zapustili dvorano, poroča časnik El Pais. Španski senat je le nekaj minut pozneje potrdil začasni odvzem avtonomije Kataloniji v skladu s 155. členom španske ustave. Za je glasovalo 214 članov senata, 47 jih je bilo proti, eden se je vzdržal, poročajo španski mediji.

Predlog o razglasitvi Katalonije za neodvisno in suvereno državo so v parlament vložile vladajoča koalicija Junts Pel Si in skrajno leva stranka CUP, ki vladi s svojimi desetimi poslanci v parlamentu zagotavlja večinsko podporo. Skupaj imata v 135-članskem parlamentu večino, 72 glasov. Predsednica katalonskega parlamenta Carme Forcadell je prebrala dele vložene resolucije, preden so prisotni poslanci, tudi predsednik regionalne vlade Carles Puigdemont, po burni razpravi začeli oddajati glasovnice na tajnem glasovanju. Za tovrstno glasovanje so zaprosili predstavniki vladajoče koalicije Junts Pel Si, opozicija pa je temu nasprotovala.

Poslanec Ljudske stranke Xavier Garcia Albiol je poslance vladajoče koalicije obtožil strahopetnosti, češ da želijo tajno glasovanje, da bi se izognili pregonu v skladu s španskim kazenskim zakonikom, poroča spletni medij The Spain Report. Poslancem, ki bi podprli tovrstno resolucijo, bi namreč lahko grozila obtožnica zaradi upora, za kar je zagrožena zaporna kazen v višini 30 let.

Socialisti in desnica: proti

Parlament je o neodvisnosti glasoval, potem ko se je Puigdemont odrekel možnosti sklica novih volitev, ker od Madrida ni dobil zagotovil, da bo to preprečilo uveljavitev 155. člena ustave. Za ukrepe so poleg senatorjev vladajoče Ljudske stranke glasovali tudi opozicijski socialisti in predstavniki desnosredinske liberalne stranke Ciudadanos, medtem ko so bili člani senata iz vrst leve stranke Podemos proti.

Senat je o ukrepih proti katalonskim oblastem glasoval po tistem, ko je katalonski parlament zgodaj popoldne izglasoval resolucijo, ki predvideva razglasitev Katalonije za neodvisno republiko.

Vlada španskega premierja Mariana Rajoya po odločitvi senata lahko ukrepa v Kataloniji v skladu s 155. členom ustave za ponovno vzpostavitev ustavnega reda v Kataloniji.

Med ukrepi, ki naj bi jih sprejele španske oblasti, so odstavitev regionalne vlade in izvedba novih volitev. Španske oblasti bodo predvidoma začele ukrepati že v soboto, ko naj bi bila odločitev senata objavljena v uradnem listu.

Španska vlada se bo sicer danes ob 18. uri sestala na izredni seji in govorila o ukrepih, premier Rajoy pa je prek Twitterja Špance pozval, naj bodo mirni, ter napovedal, da bodo znova vzpostavili pravno državo.

Po napovedih bo najprej prišlo do odstavitve katalonskih regionalnih oblasti, katerih pristojnosti naj bi prevzela pristojna španska ministrstva, nato naj bi sledili drugi ukrepi.

Več iz te kategorije