0 Deljenj 2194 Ogledov
facebook

Kaj se zgodi, če pravosodnega funkcionarja vprašate: Sodišče je kršilo človekove pravice, ali ni čas za ukrepanje?

19. February, 2019 11:45
2194 Ogledov

Spoštovani,

vezano na Vaše novinarsko vprašanje pojasnjujemo, da odločitev razpravljajočih sodnikov ter Vrhovnega sodišča ne moremo komentirati. Sodniki so pri svojem delu neodvisni, vezani zgolj na ustavo in zakone ter bi vsakršno vmešavanje predsednice sodišča v delo sodnika pomenilo poseg v ustavno zagotovljeno neodvisnost sodišča oz. sodnikov.

Za ugotavljanje potencialnih nepravilnosti pa so za stranke v postopku predvidena pravna sredstva, ki jih lahko v ta namen tudi uporabijo.

Lepo pozdravljeni.

Alenka Zadravec,
predsednica sodišča

To je vse, kar je predsednica mariborskega ogrožnega sodišča Alenka Zadravec pojasnila na niz povsem konkretnih vprašanj o delovanju sodišča, ki ga vodi, in njenih povsem konkretnih ravnanjih, denimo na zadnje vprašanje, kjer smo jo vprašali, ali je kot predsednica sodišča kakorkoli ukrepala. Gre za postopke nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki je po pričevanju našega vira pred dnevi dobesedno kričal v prosotorih mariborskega sodišča, o čemer smo pisali na povezavi.

Spoštovana gospa Alenka Zadravec,

glede na nedavni poziv Odbora 2015 predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču, naj v Mariboru zaradi zadeve Kangler odredi izredni strokovni nadzor, Vas kot predsednico Okrožnega sodišča v Mariboru sprašujemo:
– V Murski Soboti je sodnica Natalija Goldinskij po zaslišanju Rudolfa Mogeta, Jožefa Jerovška in Željka Vogrina izločila sodnika Janeza Žirovnika, ki je v letih 2008 in 2009 podpisal vse odredbe zoper Kaglerja, s katerim se sicer dobro poznata, o čemer smo brali tudi v medijih. Odločitev sodnice je pravnomočna. V začetku tega meseca pa je s pravnomočno odločbo izločenega Žirovnika mariborska preiskovalna sodnica Alenka Topalović zasliševala kot pričo v zadevi Kangler, čeprav je Kangler v spis vložil pravnomočni sklep murskosoboške sodnice in prepise zvočnih posnetkov prič. Ali je takšno nespoštovanje pravnomočnih odločitev drugih sodišč po Vaši oceni, gospa Zadravec, dopustno?
– Ali ste kot predsednica sodišča kakokoli ukrepali, ko je mariborski okrajni sodnik Boštjan Polegek, ki je Kanglerja obsodil na sedem mesecev zapora, o stranki v postopku izrekel naslednje politično stališče: “Za nagrado se je dal izvoliti v državni svet; Že, že, da dela na kmetiji ampak predstavlja resno nevarnost, da se vrne v politično življenje, mora v zapor.”
– Kako kot predsednica sodišča komentirate ugotovitve Vrhovnega sodišča RS, ki je razveljavilo sodbo mariborske sodnice Alenke Golčer, ker so ugotovili, da je Kanglerju kršila človekove pravice?
– Ali ste, glede na statistike v zadevah Kangler (ki s podpisi sodnika Janeza Žirovnika pod odredbe zoper Kanglerja in Žirovnikovo nedavno veseljačenje v štabu Kanglerjevega političnega konkurenta, daje slutiti, da gre vendarle za politično motivirane procese), kot predsednica sodišča kadarkoli koli odredili kakršnokoli notranjo revizijo v omenjenih zadevah?

Kdo je Alenka Zadravec? Na spletni strani Pravne fakultete Univerze v Mariboru, kjer sodeluje kot gostujoča strokovnjakinja, se predstavlja z elektronskim naslovom urada predsednika sodišča.

Vir: Posnetek strani Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Izsledki študije, ki sta jo leta 2017 predstavila pravnika Andraž Teršek in Jurij Toplak so sicer pokazali, da je verjetnost kršitve človekovih pravic ali ustavnih pravic v Mariboru kar 40 odstotkov večja kot v Ljubljani, štirikrat večja kot v Kopru in šestkrat večja kot denimo v Celju.

Vrhovno sodišče se do postopkov, ki tečejo pred drugimi sodišči ne more vsebinsko opredeljevati niti jih kakorkoli komentirati. Za ugotavljanje potencialnih nepravilnosti so za stranke v postopku predvidena pravna sredstva, ki jih lahko v ta namen tudi uporabijo.

Lep pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi
Vrhovno sodišče Republike Slovenije

To pa je vse, kar so po celem tednu preučevanja konkretnih vprašanj, ki jih v celoti objavljamo v okvirju v nadaljevanju, ugotovili pri predsedniku Vrhovnega sodišča RS Dušanu Florjančiču.

Spoštovani gospod Florjančič,

pred dnevi smo v javnosti zasledili poziv, naslovljen na Vas, v katerem Vas Odbor 2015 poziva, da odredite izredni strokovni nadzor nad mariborskim sodiščem zaradi nespoštovana pravnomočnih odločitev drugih sodišč. Gre za zadevo Kangler.

Zanima nas:
– Ali ste se na javni poziv odbora že kakorkoli odzvali oziroma ste ukrepali?
– V Murski Soboti je sodnica Natalija Goldinskij po zaslišanju Rudolfa Mogeta, Jožefa Jerovška in Željka Vogrina izločila sodnika Janeza Žirovnika, ki je v letih 2008 in 2009 podpisal vse odredbe zoper Kaglerja, s katerim se sicer dobro poznata, o čemer smo brali tudi v medijih. Odločitev sodnice je pravnomočna. V začetku tega meseca pa je s pravnomočno odločbo izločenega Žirovnika mariborska preiskovalna sodnica Alenka Topalović zasliševala kot pričo v zadevi Kangler, čeprav je Kangler v spis vložil pravnomočni sklep murskosoboške sodnice in prepise zvočnih posnetkov prič. Ali je takšno nespoštovanje pravnomočnih odločitev drugih sodišč po Vaši oceni, gospod Florjančič, dopustno?
– Glede na objektivne okoliščine – pretekli Kanglerjevi županski mandati so dejstvo, kot so dejstvo tudi fotografije sodnika Žirovnika v štabu Kanglerjevega lanskega županskega protikandidata Saše Arsenovića – Vas sprašujemo, ali zlasti po slednjih ni napočil čas za revizijo postopkov, ki jih je zoper nekdanjega župana Kanglerja sprožil sodnik Žirovnik, prijatelj Kanglerjevega političnega tekmeca?
– Vrhovno sodišče je ugotovilo, da je mariborksa sodnica Alenka Golčer Kanglerju že kršila človekove pravice, njena sodba je bila razveljavljena. Ali ste seznanjeni z ugotovitvami, da je Odbor 2015 v postopkih, ki potekajo zoper Kanglerja, ugotovil že 22 kršitev človekovih pravic? Ali ni to zadostna številka, ki kliče k ukrepanju za ohranjanje vsaj minimalnega zaupanja državljanov v pravosodni sistem?

Več iz te kategorije