0 Deljenj 777 Ogledov

Jutri se pripravite, po večini države razglašena oranžna stopnja ogroženosti

30. June, 2019 13:39
777 Ogledov

Agencija RS za okolje (Arso) za ponedeljek znova napoveduje veliko toplotno obremenitev po večini države, najvišje dnevne temperature se bodo povzpele do 37 stopinj Celzija. Na Primorskem pa še vedno velja velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Kot napovedujejo na Arsu, bo danes popoldne jasno. Ponekod bo pihal južni do jugozahodni veter, najvišje najvišje dnevne temperature pa bodo od 31 do 34 stopinj Celzija.

Oranžna stopnja ogroženosti

V ponedeljek sredi dneva in popoldne pa bo velika toplotna obremenitev, za ta dan je po večini države razglašena oranžna stopnja ogroženosti. Pretežno jasno bo, pihal bo jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 17, na Primorskem do 20, najvišje dnevne od 31 do 37 stopinj Celzija.

Vročina bo v torek popustila. Tedaj bo spremenljivo oblačno, nastajale bodo plohe in nevihte, ki bodo v sredo manj pogoste.

Previdno ob hujši vročini

Ob hujši vročini pristojni priporočajo omejitev gibanja na prostem na jutranje in večerne ure. Predvsem mlajše in starejše ljudi opozarjajo, naj v času visokih temperatur ostajajo na hladnem, da se izognejo dehidraciji in vročinskemu udaru.

Poleg toplotne obremenitve na Arsu opozarjajo tudi na veliko požarno ogroženost na Primorskem, ki velja do preklica. V naravi je tako poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov oz. snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Vročinski val je sicer državo zajel že v minulih dneh. V četrtek so denimo ponekod padli krajevni temperaturni rekordi. Marsikje po Sloveniji, zlasti pa v Alpah, je bilo četrtkovo popoldne po podatkih Arsa najbolj vroče junijsko v zadnjih 70 letih.

Več iz te kategorije