0 Deljenj 1158 Ogledov

JETPACK: Znanstvena fantastika ali vsakdanjik prihodnosti? 

21. October, 2022 10:36
1158 Ogledov

 

 

Bodo tako imenovani jetpacki naprave z motorji, nameščenimi na zadnji strani, in ročnimi krmilniki nadomestili helikopterje pri gorskem reševanju? Ali bodo leteči specialci kmalu opravljali posebne naloge? Si bodo jetpack lahko izposodili turisti za individualne oglede iz ptičje persšektive? Ja, vse to je bilo včasih mogoče samo v znanstveni fantastiki, danes pa postaja resničnost. 

 

Zakaj bi uporabljali jetpacke za gorsko reševanje? – Ker lahko gorski reševalci z jetpackom na hrbtu dosežejo veliko hitrost (okoli 130 km/h) in se lahko dvignejo na veliko višino, je zanje dostopen praktično vsak teren.  

 

Tako so bolničarji ocenili, da bi lahko pilot jetpacka potreboval do 90 sekund, da doseže pacienta na območju, kjer bi trajalo do 30 minut, da bi tam pristal reševalec s helikopterjem. In čeprav leteči bolničar ne more prenesti enake količine medicinske opreme kot helikopter, lahko pilot jetpacka prinese med 10 in 15 kilogramov zalog prve pomoči, vključno z medicinskim kompletom s farmacevtskimi izdelki, defibrilator in druge naprave za spremljanje bolnika. 

 

Pomanjkanje zakonskih predpisov 

 

Če pa lahko pilot jetpacka nosi medicinsko opremo, zakaj se ti letalniki še vedno ne uporabljajo v veliki meri za gorske reševalne operacije? Prvič za to v tem trenutku  ne v Evrope ne v ZDA ni zakonskih predpisov,ki bu urejali tak transport,  zaradi česar je letenje z jetpacki za reševalne operacije v bistvu nezakonito. 

 

Cena  

 

Druga pomembna težava, so visoki stroški delovanja in vzdrževanja te tehnologije. Na primer, cena enega Daedalus Flight Packa znaša približno 440.000 USD na enoto. Poleg rega Jetpack porabi tudi približno tri litre (ali galono) reaktivnega goriva na minuto, zaradi česar je njegova uporaba draga. 

 

Zaščita 

 

Žal jetpack nima ustrezne varnostne opreme za zaščito pilota v primeru nesreče  ali tehnične okvare. Ker takšna naprava spada v eksperimentalno kategorijo letal, mora oseba, ki je pripravljena leteti z jetpackom, opraviti usposabljanje za letenje, da ima certifikat pilota lahkega športnega letala (LSA). Zato se bo v prihodnosti morda tudi od bolničarjev zahtevalo, da opravijo posebno usposabljanje, preden odletijo na reševalne misije. 

 C. R.

(foto: Youtube, Gravity Industries)

Več iz te kategorije