0 Deljenj 4920 Ogledov

Je s kavaškim klanom povezana družina, ki prijateljuje z Jankovićem?

23. January, 2023 14:49
4920 Ogledov

Pred dnevi se je na Viču zgodil brutalen umor. Znano je, da je bil tarča streljanja 34-letni Mančić, ki je leta 2020 že bil tarča napada. Ko dodamo že znano informacijo, da je bil preminuli domnevno žrtev maščevanja kavaškega klana, ker naj bi ukradel drogo, pa zadeva dobi nove razsežnosti. S kavaškim klanom naj bi bila namreč povezana vplivna mafijska družina Hajdarpašić, ki tesno prijateljuje z ljubljanskim šerifom Jankovićem.

Pred dnevi se je na ljubljanskem Viču na Oražnovi ulici zgodil umor. Pod streli je padel 34-letni Igor Mančić. Okoli 170 centimetrov visok moški, oblečen v temna oblačila, s kapo in z zamaskiranim obrazom je večkrat ustrelil Mančića, ki je na kraju dogodka umrl. V avtu je bil poleg žrtve tudi otrok. Priče naj bi povedale, da je za zdaj še neznani strelec dlje časa čakal na svojo žrtev. Mančić je v javnosti sicer poznano ime, povezano s kriminalom. Že aprila leta 2020 je bil vpleten v obračun v ljubljanskih Novih Jaršah.

Tokrat je umorjeni svojcem povedal, da gre na cigareto, že kmalu pa je bilo mogoče iz smeri Osnovne šole Nove Jarše slišati strele in krike. Tudi umorjeni naj bi imel pri sebi strelno orožje in se z njim poskušal ubraniti. Odpeljan je bil v bolnišnico, kjer pa je smrtonosnim ranam podlegel. Policija je pri njem odkrila 33 tisočakov. Na podlagi tega so organi pregona sklepali, da je bil z nekom dogovorjen za “poslovni sestanek”. Streljanje na Viču naj bi bilo sicer povezano s slovensko vejo kavaškega klana.

S slednjim naj bi bil Mančić v sporu. Umorjeni Mančić naj bi namreč leta 2019 domnevnemu šefu slovenske celice kavaškega klana Klemnu Kadivcu ukradel drogo v vrednosti okoli 1,5 milijona evrov. Več tukaj. Kot je že znano, pa se v povezavi s kavaškim klanom v javnosti omenja tudi mafijsko familijo Hajdarpašić. Poročali smo že, da gre za dobre stare znance ljubljanskega šerifa Zorana Jankovića.

 

Celo inšpekcija je prizanesljiva do politično povezanih Hajdarpašićev?!


Družina je zaslovela po svoji ljubljanski avtopralnici AvtoStop, Amonte d. o. o., iz katere so prihajala pričevanja o brutalnem izkoriščanju in nasilju nad indijskimi delavci, ki naj bi garali 62 ur na teden. Pri prihodu naj bi jim celo odvzeli potne liste, zaradi groženj pa naj bi pobegnili. Osrednji mediji so se v tem primeru očitno skušali izogniti informaciji, kdo je pravzaprav lastnik avtopralnice, in to zavili v celofan, češ da gre za “družino, povezano z lokalnimi politiki”. Znano je tudi, da naj bi bila inšpekcija do politično povezanih Hajdarpašićev prizanesljiva. Hajdarpašići so sicer poznani tudi v ljubljanski gostinski sceni, zlasti Darja Hajdarpašić. Gre za dolgoletno direktorico podjetja Sedam 99 d. o. o., ki pa naj bi obvladovalo še nekatere gostinske lokale v Ljubljani.

Foto: spletna stran SARAJ

Znano ime pa je tudi zato, ker je dotična v času Janševe vlade v informativnih oddajah na 24ur stalno kričala čez vladne odloke, češ da zaradi njih njeno podjetje ne bo moglo prodajati čevapčičev in kuhanega vina na ljubljanskih stojnicah v času veselega decembra. Za tem pa so se pojavile tudi informacije, zaradi katerih današnje informacije o izkoriščanju niti ne presenečajo. Leta nazaj naj bi namreč zaposleni v njenem podjetju, ki se je prej imenovalo Seam d. o. o., poslali anonimno pismo na Požareport, v katerem so pisali o nevzdržnih pogojih dela, izkoriščanju in minimalnem plačilu. Ena od zaposlenih naj bi zaradi tega storila celo samomor. Alfa in omega gostinskega imperija Husko Hajdarpašić pa je dolgoletni podpornik ljubljanskega župana, ki je bil prisoten na marsikaterem družbenem dogodku, med drugim tudi na kongresu Pozitivne Slovenije pred leti.

Na Semirja Hajdarpašića, sina Huska Hajdarpašič, ki je prijatelj Jankovića, so se zgrinjali hudi očitki. Ustanovitelj in direktor podjetja Amonte v okviru katerega posluje Avtopralnica AvtoStop BTC Ljubljana, je tudi soustanovitelj in zastopnik Navis Mobila, ki se ukvarja z najemom avtomobilov. V avtopralnici naj bi izkoriščali delavce, Specializirano državno tožilstvo pa preiskuje Hajdarpašićevo domnevno vpletenost pri pomoči morilcem, ki so na izjemno okruten in zahrbten način vzeli življenje 35-letnemu Ljubljančanu Danijelu Božiću ter poskusili umoriti njegovega soseda Žarka Tešanovića. Domnevni morilci naj bi bili člani brutalnega Kavaškega klana, je avgusta lani poročala primorska24.

Klan naj bi avtomobile za svoje posle najemal pri podjetju Semirja Hajdarpašića, so poročali na 24ur. Ta je sicer marca 2022 na sodišču povedal, da sta mu dva moška grozila, naj spremeni podatke o tem, kdo je najel vozili, ki sta se v kritičnem obdobju nahajali v Ankaranu, kjer so Danijela Božiča ugrabili. Čeprav je z uradnega zaznamka policije razvidno, da je Hajdarpašić sprva zanikal, da bi poznal Klemna Kadivca, je pozneje zgodbo spremenil, češ da ga pozna na videz, saj gre za občasno stranko njihovega podjetja.

 

 

A. Ž. (Nova 24TV)

Več iz te kategorije