0 Deljenj 1470 Ogledov

Janša spregovoril o Orbanu in Trumpu

23. September, 2018 21:08
1470 Ogledov
© Facebook

Izraelski portal Israeli Hayom je objavil pogovor z zmagovalcem junijskih volitev, predsednikom stranke SDS Janezom Janšo. Z malce iznajdljivosti oziroma uporabo Googlovega pravajalnika ga lahko, prevedenega iz hebrejščine, preberete v celoti, najdete ga na povezavi. Nekaj povzetkov objavljamo v nadaljevanju.

Janša je spregovoril o migracijah in madžarskem premieru Viktorju Orbanu in njegovem boju zoper nezakonite migracije: “Ko je bil prvič izrazil odločno nasprotovanje muslimanske priseljevanja v Evropo, je bilo takih, ki so ga podprli, le nekaj.  Zdaj je situacija obrnjena – ni osamljen. Strinjam se z njim.” Janša je ocenil, da se bo prihodnje leto, ob novih volitvah v Evropski parlament, situacija spremenila.  Pretekli poti Janše in Orbana sta si podobni. Ko se je začela slovenska pomlad, ga je jugoslovanska tajna služba  aretirala. Orban je šel skozi podobno pot čez mejo: “Oba sva se več let borila v opoziciji.”  Obstajajo tudi drugi voditelji, ki imajo enake poglede in delijo podobno usodo – denimo Vytautas Landsbergis v Litvi in ​​Vaclav Havel na Češkem -, vendar so vsi mrtvi ali zelo stari in na političnem prizorišču sva ostala le midva. Ti voditelji so razumeli probleme in težave, razumeli so naravo prehodnega stanja, razlikovanje med resnico in lažjo.”

Predsednik SDS je spregovoril tudi o ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu: “Videli smo, da je Trumpu uspelo zmagati brez prave podpore republikanske stranke, dejansko je zmagal kot outsider brez institucij v ozadju.” Janša ocenjuje, da lahko zmago ponovi tudi čez dve leti, saj simbolizira nov trend politikov, ki se ne bojijo tradicionalnih elit: “To je trend, ki je še daleč od zmage, vendar se intenzivira. Na žalost ga volivci podpirajo šele, ko se položaj poslabša. Tako, na primer, se je zgodilo v Italiji: pomanjkanje poznavanja levičarske vlade je tako jasno, da so se volivci odločili iskati alternativo v Salviniju.”

Če bodo volitve v Evropski parlament v maju 2019 prinesele spremembe v razmerju moči na celini, bomo v prihodnjem desetletju priča počasni stabilizaciji nove realnosti. Če pa se stanje ohrani, se pričakuje, da bo trend desnega krila hitrejši. Janša ocenjuje, da sedanji evropski mainstream ne bo trajal in edino vprašanje je, kakšna bo stopnja sprememb. Trezen pogled na realnost zmag pa omogoča krepitev čezatlantskega zavezništva med EU in ZDA.

Več iz te kategorije