0 Deljenj 949 Ogledov

(IZJEMNO NEDOSTOJNO in BREZČUTNO!) V podporo upanja rakovim otrokom sta predsednica državnega zbora in Zevc boksala

3. October, 2022 16:43
949 Ogledov

“V poslanski skupini SDS smo zgroženi nad tem, da predsednica državnega zbora izjemno občutljivo temo, tako za otroke – bolnike z rakom kot njihove starše – skuša uprizarjati skozi boks in je ob tem mnenja, da naj bi tak prikaz predstavljal sporočilo upanja in podpore,” so zapisali v Slovenski demokratski stranki v javnem pismu.

Služba za odnose z javnostmi državnega zbora je na poslanke in poslance naslovila vabilo k snemanju kratkega igranega filma državnega zbora za otroke iz Pediatrične klinike. Kot so zapisali v vabilu, naj bi se sredi dvorane državnega zbora v boksu pomerila poslanec in nekdanji boksar Dejan Zavec ter predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič. Simbolni boksarski boj naj bi nato prekinila z rokovanjem in z znakom zlatih pentljic (znak boja proti otroškemu raku). Poslanke in poslanci naj bi dvoboj spremljali iz poslanskih klopi in se jima pridružili v zadnji sceni s sporočilom upanja in podpore – pokazali oz. v rokah bi držali zlate pentljice.

Poslanke in poslanci SDS so se na omenjeno vabilo odzvali s pismom, ki si ga lahko preberete v nadaljevanju:

Spoštovani,

s strani službe za odnose z javnostmi državnega zbora smo v poslansko skupino Slovenske demokratske stranke prejeli dopis, s katerim poslanke in poslance pozivate k sodelovanje v igranem filmu, kjer bi se skozi boj dveh boksarjev v ringu, in sicer poslanca in nekdanjega boksarja Dejana Zavca in predsednice DZ mag. Urške Klakočar Zupančič, ponazorilo boj otroških bolnikov z rakom.

V poslanski skupini SDS smo zgroženi nad tem, da predsednica državnega zbora izjemno občutljivo temo, tako za otroke – bolnike z rakom, kot njihove starše – skuša uprizarjati skozi boks in je ob tem mnenja, da naj bi tak prikaz predstavljal sporočilo upanja in podpore.

Naj dodamo, da v poslanski skupini SDS cenimo vse dosežke, ki jih je naš poslanski kolega Dejan Zavec dosegel v boksu, smo pa mnenja, da je tovrstni pristop do tako občutljive problematike, kot je bolezen otrok, močno zgrešen.

Mnenja smo, da bi poslanke in poslanci lahko naredili mnogo več tako v simbolnem smislu kot tudi sicer s trajnimi spremembami zakonodaje, ki gredo v smeri lajšanja življenj staršev z bolnimi otroci in pravicami, vezanih na zakonodajo glede odsotnosti z dela ter uveljavljanjem le-teh zaradi spremstva v bolnišnicah, kot pa z uprizarjanjem poslanskega boksarskega duela v ringu.

Naj spomnimo, da je prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše omogočila brezplačno sobivanje enega od staršev ali skrbnikov v zdravstvenem zavodu ali zdravilišču z bolnim otrokom do vključno 14. leta starosti; z bolnim otrokom do 18. leta starosti oziroma dokler traja roditeljska pravica v primeru težje okvare ali poškodbe možganov ali hrbtenjače, pri kateri je potrebno usposabljanje za poznejšo medicinsko rehabilitacijo na domu, ali v primeru kronične bolezni ali okvare v času usposabljanja za poznejšo medicinsko rehabilitacijo na domu, ali v primeru zdravljenja težkega zdravstvenega stanja; ne glede na starost z osebo s posebnimi potrebami, ki potrebuje 24-urno nego in oskrbo oziroma z osebo s statusom po zakonu, ki ureja socialno vključevanje invalidov.

V poslanski skupini SDS zato pozivamo poslance koalicije in vlado nasploh, da čas za snemanje igranega filma raje nameni omogočanju ustreznih pogojev v zdravstvu za to, da bi bolni otroci imeli najboljšo možno zdravstveno oskrbo. Poslanci SDS pa se zavezujemo, da bomo vse predloge, ki bodo lajšali življenja bolnih otrok in njihovih staršev, podprli.

Glede na to, da pobudo glede sodelovanja v filmu, kjer bi bila rdeča nit boksarski ring poslank in poslancev, ocenjujemo kot izjemno nedostojno, predvsem pa povsem brezčutno do vseh bolnih otrok in njihovih staršev, v poslanski skupini SDS pri omenjenem “projektu” ne bomo sodelovali in si bomo raje še naprej prizadevali za spremembe zakonodaje, ki bo konkretno pomenila pomoč tako bolnim otrokom kot njihovim staršem.

Komentator Miran Videtič na Twitterju ostro:

C. R.

Več iz te kategorije