0 Deljenj 2462 Ogledov
Vozni park pod Cerarjevo pisarno je vreden kar 165 tisoč evrov. Oba BMW-ja sta bila kupljena v času Cerarjeve vlade. Foto: Škandal24

IZ TISKANE IZDAJE: VLADA NAKUPUJE BMW-jevi terenci za 605 minimalnih plač

12. January, 2018 12:21
2462 Ogledov

V začetku decembra, ko je vreme uničevalo premoženje in domovanja Bohinjcev, se je vladna delegacija predsednika vlade Mira Cerarja v žalost in nesrečo pripeljala gosposko. Bohinjci so lahko le nemo zrli v povsem novo BMW-jevo terensko vozilo X5. 24. novembra je zastopnik za vozila BMW A-Cosmos, katerega solastnika sta tast in tašča Cerarjevega najtesnejšega sodelavca Lebna, ministrstvu za notranje zadeve izstavil kar šest računov; na vsakem je enak znesek – 81.233,70 evra. Sto bruto minimalnih plač stane vsak od avtomobilov iz vladnega predprazničnega nakupa.

Teden dni po naravni nesreči, ki je prizadela Bohinjce in številne druge Slovence, vlada odgovora, koliko bo lahko namenila za pomoč prizadetim državljanom, ni imela. Niti ocene, koliko znaša škoda.

Od moči se zvrti. Pod pokrovom 449 konjskih moči. Pred parlamentarnimi vrati.  Foto: Škandal24

Šest terencev za 605 minimalcev

Vlada je za luksuzna nemška terenska vozila tik pred koncem leta porabila za 605 bruto minimalnih plač denarja, skupaj 487.402,2 evra. Kupili so šest civilnih specialnih patruljnih terenskih vozil z močjo motorja nad 3500 kubikov, so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, kjer so razkrili, da gre za vozila BMW X5 xDrive 50i z moč- jo motorja 330 kilovatov (449 konjskih moči) pri 1/min. Katalog podjetja A-Cosmos razkriva, da gre za vozila s 4395 kubičnimi metri prostornine motorja. Kombinirana poraba goriva v katalogu za ta model je 9,6 l/100 km z izpustom 224 g/km. Še nekaj je zanimivo: maloprodajna cena točno takega vozila iz A-Cosmosovega kataloga je 106.250 evrov. Ampak glede na milijonske nakupe, ki jih je vlada Mira Cerarja opravila pri njih, o čemer objavljamo natančnejše podatke na prejšnjih straneh, je popust že skorajda samoumeven.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je prisegal na škodinega superba, zdaj ga je zasenčil BMWjev SUV za 100 minimalnih plač. Foto: Škandal24

Cerarjev za 104 minimalce

Na ministrstvu za notranje zadeve pravijo, da bodo vozila uporabljali za izvajanje operativnih nalog policije. Naši viri pa pripovedujejo, da gre za vozila, ki so del voznega parka varovanih funkcionarjev, kar je dokazal tudi Cerarjev obisk v Bohinju ali denimo obisk v Zagrebu, kamor je v slovenski delegaciji na Markov trg pripeljal tudi BMW-jev terenec iz novembrskega nakupa. Premier Cerar si je sicer v začetku mandata omislil BMW-jevo luksuzno limuzino 740 xDrive, ki je stala 84.169 evrov. O Cerarju kroži anekdota, da je poskušal v nakup prepričati svojo predhodnico na premierskem položaju Alenko Bratušek, da stremuštvo po luksuzu ne bi krnilo njegove javne podobe, kakršno si je zamislil. Bratuškova ni hotela, Cerarja pa je motorni luksuz na stroške državljanov premagal in tako se že dve leti nakoli vozi v limuzini za 104 minimalce in pol, kar je celoletni zaslužek 8,7 državljana, ki zaslužijo minimalno plačo.

Pod Cerarjevimi vrati

A na slabo dostopnem terenu tudi premier menda z veseljem presede v višji in moč- nejši avtomobil. Novi nemški terenec sicer, kadar je Cerar v pisarni, stoji na parkirišču pod njegovo pisano, poleg sedmice, pripovedujejo poznavalci. Skupaj torej vrednost pločevine, ki jo je Cerar kupil v tem mandatu, znaša samo za njegov prevoz 165 tisoč evrov. Da policijska vozila prevažajo politike, so sicer na generalnem sekretariatu vlade priznali že, ko je izbruhnila afera, ko si je Cerar omislil BMW-jevo sedmico in so nakup sprva zanikali, češ da »vozila za prevoz predsednika vlade zagotavlja policija«.

Kaj pa je opazilo vaše ostro oko? Kontaktirajte nas.

Več iz te kategorije