0 Deljenj 973 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: RES MIGRANTSKE KRIZE NI VEČ? Prvi resni incidenti z migranti v Sloveniji

2. January, 2018 8:22
973 Ogledov

Prvi teden decembra se v Ljubljani ni začel tradicionalno praznično, temveč so ga zaznamovala razkritja kriminalnih dejanj migrantov. Na dan je prišla informacija, da je 12 nezakonitih migrantov konec novembra divjalo po centru Ljubljane; slednje so policisti z nekaj truda komaj ustavili. Še bolj tragično bi se lahko končal napad eritrejskega moškega na 43-letnega moškega v ljubljanskih Savljah, saj ga je ta večkrat zabodel.

Medtem ko nekateri trdijo, da migrantske krize ni več in da vsi tisti, ki o njej govorijo, spodbujajo sovraštvo, pa poročila policistov kažejo ravno nasprotno. Na območju Ljubljane sta se v obdobju dveh dni zgodila dva incidenta, ki so ga povzročili nezakoniti migranti.

Slovenec je »švercal« Afganistance

Policisti s Policijske uprave Ljubljana so v torek, 28. novembra, okoli 22.40 obvestili Operativno-komunikacijski center PU Ljubljana, da na Litijski cesti v Ljubljani ustavljajo vozilo VW transporter s celjskimi registrskimi oznakami, ki ne upošteva zvočnih in svetlobnih znakov policistov in z vožnjo nadaljuje s pospešeno hitrostjo proti središču mesta. Policistom je pred križiščem Topniške in Linhartove ulice le uspelo zaustaviti vozilo. Pri kontroli in nadaljnjem postopku je bilo ugotovljeno, da je voznik državljan Slovenije, v vozilu pa je bilo še 12 oseb, od tega sedem odraslih in pet otrok, ki so državljani Afganistana.

Tujci so v nadaljevanju zaprosili za mednarodno zaščito in so bili po končanem postopku nameščeni v azilni dom. Slovenskemu državljanu pa so policisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja po 308. členu KZ-1C (Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države) odvzeli prostost in odredili pridržanje.

Foto: Šandal24

Krvavo je bilo v Savljah

S Policijske uprave Ljubljana so potrdili, da so bili v sredo, 29. novembra, nekaj pred 15. uro, obveščeni o poskusu uboja, v katerega je bil vpleten 24-letni Eritrejec. Po do zdaj znanih podatkih je na območju Savelj prišlo do spora med znancema, torej med migrantom in 43-letnikom, ki je prerasel v fizični obračun. Štiriindvajsetletnik je moškega večkrat zaporedoma poškodoval z ostrim predmetom, zaradi česar je bil poškodovani odpeljan na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Poškodovani po razpoložljivih podatkih policije naj ne bi bil v smrtni nevarnosti. Čeprav je osumljenec kraj dogodka zapustil, ga je policija kmalu po pobegu prijela in mu odvzela prostost. Kriminalisti so začeli preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja poskusa uboja, zoper osumljenca pa je bil po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku odrejen pripor.

Število nezakonitih prehodov se je letos podvojilo

Letos je slovenska policija prestregla okoli 1860 nezakonitih migrantov, ki so bodisi prečkali slovensko mejo bodisi so jih prestregli neposredno na meji. To je približno 90- do 100-odstotno povečanje glede na primerljivo obdobje lani, ko je bila številka nekaj več kot 900.

 

 

Več iz te kategorije