0 Deljenj 1583 Ogledov
Foto: arhiv Škandal24

IZ TISKANE IZDAJE: RAVNATELJ SLUŽI S PREVOZI? Malo potni stroški, malo pa »prevozi«

1. januarja, 2018 10:22
1583 Ogledov

V uredništvo smo pred dnevi prejeli anonimno pismo, v katerem avtorica ali avtor trdi, da ravnatelj Dijaškega doma Nova Gorica Dragan Kojić med službenim časom in med službeno potjo dodatno služi še s – prevozi. Preverili smo vsebino in prišli do presenetljive zgodbe.

Na službeni elektronski naslov smo mu poslali prošnjo za   pojasnila. Nismo čakali dolgo, še pred želenim rokom je poslal daljše pismo, v katerem je, na kratko, priznal dodatno zaslužkarstvo. A, kot je napisal sam, gre pri njegovi zgodbi še za nekaj več …

Boj z anonimneži

Tako v pojasnilu piše Dragan Kojić, ki je v zadnjih nekaj mesecih zaradi anonimnih prijav prejel že kar nekaj inšpekcij: “Skupna osnova/temelj v podstatu pregledov so bile ponavljajoče se anonimne prijave, ki so navajale različne konstrukte in zavajajoče lažne navedbe o domnevnem ‘… pranju javnega denarja, finančnem okoriščanju, skorumpiranosti …’ ravnatelja in izbranih članov sveta zavoda. Sleherna navedba se je izkazala za lažnivo in zlonamerno s ciljem omalovaževanja ravnatelja in razžalitve dobrega imena.”

A o tem nismo spraševali.

Prevozi

Vprašanja so se nanašala na njegov postranski zaslužek, ki ga med službenim časom in na službeni poti, konkretno v Ljubljano in nazaj v Novo Gorico, opravlja z oglaševanjem prek spletne strani prevoz.org. Najprej smo preverili trditev glede navedbe znamke in modela vozila, ravnatelj Kojić pa je odgovoril: “Za potrebe službenih poti pa uporabljam v vlogi ravnatelja osebni avtomobil Ford S-max metal sive barve.” Točno tako, kot piše v oglasu. Preverili smo tudi navedeno mobilno številko in potrdil je, da za to uporablja službeni telefon in službeno številko: “Kot ravnatelj sem vedno dosegljiv in tudi odziven in tudi objava številke na oglasu je bila ista kot službena.”

Poduk medijem

Ravnatelj dijaškega doma je svoj odgovor izkoristil še za poduk in lastno opredelitev do vprašanja krivde: “Ob polnem upoštevanju novinarskega ceha, predvsem pa s spoštovanjem do vaše strokovne avtonomije in uredniško novinarskega opredeljevanja, kaj objaviti oziroma kaj ne, izjavljam, da imam absolutno mirno vest in da se ne čutim v ničemer krivega.”

Zakaj je slednje pomembno, razkrivamo v nadaljevanju.

Kaj pa morala?

Ob tem se postavlja zgolj še moralno vprašanje, če, kot v odgovoru na vprašanja piše Kojić, očitno ni pravnih sankcij za takšno početje postranskega zaslužka. V prejetem pismu namreč odgovarja, da je bil s podobno “anonimko seznanjen tudi proračunski inšpektor” in da “ni bilo evidentiranih kršitev”.

Torej, če gre javni uslužbenec, ki ga plačujemo vsi davkoplačevalci, na službeno pot in so mu kriti vsi stroški (kilometrina in morebitna dnevnica), ni za nobeno pristojno inšpekcijo zakonsko sporno to, da se ob tem še malo “postrani” zasluži. Poglejmo številke: od Nove Gorice do Ljubljane je približno 110 kilometrov, pot nazaj jih nanese prav toliko. Seštevek 220 prevoženih kilometrov pa v potnih stroških (0,37 EUR/km) znaša točno 81,40 evra. Brez dnevnic. Ravnatelj Kojić je v oglasu ponujal prevoz trem osebam. Če je imel avto poln do Ljubljane in nazaj, je v žep pospravil dodatnih 30 evrov.

Ne pozabimo, gre za dodaten in neobdavčen zaslužek ob že plačani službeni poti.

Vir v svojem pismu trdi, da se to ni zgodilo le enkrat, kar priznava tudi Kojić sam. Tako so končne evrske številke “prevozov” zgolj še višje!

Pravno morda. Kaj pa moralno? Pomislite tudi na takšne primere, ko boste poskušali razumeti nove Štrukljeve zahteve po višjih plačah pedagoških delavcev.

Tudi zato, ker so ravnatelji, kot je gospod Kojić, višje plače namreč že prejeli …

Mogoče vas bo zanimalo

#Koronavirus: Vodilni znanstvenik opozarja, da tisti, ki za zaščito pred virusom ne nosijo mask, delajo “veliko napako”
Ljudje
1677 Ogledov
Ljudje
1677 Ogledov

#Koronavirus: Vodilni znanstvenik opozarja, da tisti, ki za zaščito pred virusom ne nosijo mask, delajo “veliko napako”

User One - 30. marca, 2020 15:38

"Največja napaka v ZDA in Evropi je po mojem mnenju, da ljudje ne nosijo mask," je v intervjuju za znanstveni portal Science dejal generalni direktor kitajskega centra…

Kljub vsem prepovedim je 55-letnik tole počel pred stanovanjskim blokom v Velenju
Črno
1693 Ogledov
Črno
1693 Ogledov

Kljub vsem prepovedim je 55-letnik tole počel pred stanovanjskim blokom v Velenju

skandal1 - 2. aprila, 2020 9:39

V Velenju so včeraj popoldne pridržali 55-letnega kršitelja, ki je pred stanovanjskim blokom vpil, žalil stanovalce in mimoidoče. Zaradi kršitve javnega reda in miru smo mu izdali…

Zagotovo se ju spomnite iz Ljubezen po domače! Ne boste verjeli, kaj se jima dogaja
Rumeno
572 Ogledov
Rumeno
572 Ogledov

Zagotovo se ju spomnite iz Ljubezen po domače! Ne boste verjeli, kaj se jima dogaja

skandal1 - 2. aprila, 2020 9:28

Zagotovo se spomnite Jake Hafnerja in Ane Podobnik, parčka, ki se je spoznal v šovu Ljubezen po domače, in se potem, ko so se kamere ugasnile po…

Zbudili smo se v rekordno mrzlo jutro, ki se je vpisalo v zgodovino, a ni še konec mraza
Novice
368 Ogledov
Novice
368 Ogledov

Zbudili smo se v rekordno mrzlo jutro, ki se je vpisalo v zgodovino, a ni še konec mraza

User One - 2. aprila, 2020 8:54

Danes bo jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15 °C, so v napoved ob 9. uri zapisali pri Agenciji RS za okolje (Arso). Današnje jutro…

Več iz te kategorije