0 Deljenj 1738 Ogledov 1 Comments
Politik Igor Tičar je leta 2015 postal rektor druge največje slovenske univerze, Univerze v Mariboru. Foto: STA

IZ TISKANE IZDAJE: PRI KORITU Upokojenec in dve službi

2. January, 2018 12:21
1738 Ogledov 1

Politik Igor Tičar je leta 2015 postal rektor druge največje slovenske univerze, Univerze v Mariboru. Tičar je na njen vrh prišel iz politike, saj je bil mestni svetnik propadle LDS, ki je prestopil v prav tako propadlo stranko Zares. Februarja bo star 68 let, z novim letom pa mu poteče pogodba, ki mu je ministrstvo ne želi podaljšati, a se ne želi umakniti. Tičar ima, tako naši viri, na univerzi donosne posle.

Igor Tičar, ki je pogoje za upokojitev izpolnil že leto po imenovanju na rektorski položaj, se penziji upira z vsemi sredstvi, viri pa opozarjajo, da nove rekotrske volitve sploh še niso razpisane.

Poka, kjer lahko

Tičarjevo kratko vodenje univerze so zanamovali številni škandali. Nazadje je kot poraženec odkorakal s sodišča, kjer je proti visokošolski sindikalistki Mariji Javornik Krečič izgubil tožbo. Tožil ko je, ker ga je kritizirala, da noče v pokoj.

Takoj ko je Tičar s svojimi najožjimi sodelavci prišel na rektorat, se je sprožil val očitkov zaposlenih zoper njegovega bližnjega sodelavca Teodorja Lorenčiča. Po pol leta mu je bil zaradi očitkov o zlorabi položaja prisiljen preklicati pooblastila.

Tičar je za novega glavnega tajnika imenoval Mladena Kraljiča, a je tudi ta na funkciji ostal zgolj eno leto. Letos poleti je odstopil iz objektivnih razlogov, ko je v javnost prizurljala informacija, da za javni denar kupuje 100 tisoč evrov vrednega audija. Brez javnega razpisa in potrebnih soglasij.

Tako je pred nekaj tedni mariborska univerza dobila že tretjega glavnega tajnika v samo dveh letih. Na razpisu je med tremi kandidati Tičarja najbolj prepričala kar njegova vodja kabineta Mirjana Babič.

Rektor ima še eno službo

In čeprav je dopolnil leta, pri katerih se ljudje upokojujejo, Tičar poleg dela na univerzi opravlja še drugo službo – je urednik univerzitetne založbe. Z univerze pojasnjujejo, da Tičar »kot odgovorna oseba univerze in založbe usmerja delo univerzitetne založbe v skladu s poslanstvom, ki ga založba zasleduje, tj. ustrezni diseminaciji izsledkov znanstveno-raziskovalnega dela zaposlenih na Univerzi v Mariboru in vključevanju teh del v najpomembnejše baze znanstvenih del, tj. Web of Science ter Scopus«. Kdaj ima ob številnih rektorskih zadolžitvah čas opravljati še drugo službo, niso razkrili, niti tega, kolikšna je finančna nagrada za drugo službo.

Pri tem pa priznavajo, da založba ne živi samo od tržne dejavnosti, ampak ji nakazuje tudi univerza, ki jo vodi Tičar. Pravijo: »Za delovanje univerzitetne založbe je Univerza v Mariboru skupaj s članicami (sklep o tem je bil sprejet na kolegiju dekanov) za leto 2017 namenila 60.000 evrov, od tega je polovico prispevala univerza iz skupnih sredstev, polovico pa so prispevale članice univerze. Do meseca oktobra je bilo porabljenih 34.148 evrov.«

Tičarjeve največje afere

Foto: mediaspeed.net

Rektor je občutljiv na pozive, naj spoštuje zakon o javnih uspužbencih in se upokoji. Sindikalistko je tožil. In izgubil.

Foto: mediaspeed.net

Teodorja Lorenčiča (levo) je moral zamenjati v prvem letu po nastopu funkcije, Marka Kraljiča v drugem.

Foto: Reuters

Čeprav je bilo jasno, da se bo moral Tičar konec leta umakniti, je rektorat poleti kupoval nov prestižni avtomobil. Prestrašeni, ko je za to izvedela javnost, so namere opustili.

Več iz te kategorije