0 Deljenj 2369 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Milijonska nakazila Kučanovega tajkuna Petriča v BiH

24. January, 2018 13:33
2369 Ogledov

Čeprav podjetja Stojana Petriča (na sliki najbolj zagorele kože) poslujejo z državo, ki jo tudi EU uvršča med davčne oaze, mu vlada Mira Cerarja dodeljuje najobilnejše državne posle. Tudi Milan Kučan mirno prisede k njemu v prvo vrsto.

Urad za preprečevanje pranja denarja je v letu 2017 zabeležil za več kot enajst milijonov evrov nakazil v Bosno in Hercegovino z računov podjetij poslovnega sistema Kolektor Stojana Petriča, uradno menda predsednika sosveta Kolektorja. Petrič je človek iz ožjega kroga Milana Kučana, ki sedi tudi v programskem svetu Foruma 21 in odloča o programskih zadevah društva.

Na seznamu transakcij urada za preprečevanje pranja denarja najdemo poleg krovne družbe Kolektor Group tudi podružnice Kolektor Etro, Kolektor Turboinštitut, Kolektor Micro-motor in Kolektor Prokos.

Davčna oaza

BiH je po večini klasifikacij v slovenskem sistemu uvrščena med davčne oaze, kar je tudi eden od razlogov, da so nakazila pod nadzorom urada za preprečevanje pranja denarja.

Uredba EU BiH uvršča na seznam držav, v katerih obstaja visoko in povečano tveganje za pranje denarja ali financiranje terorizma, spada pa v isto skupino kot denimo Afganistan, Irak, Iran, Jemen, Sirija, Vanauatu, DLR Koreja, Gvajana, Laos in Uganda. Vsi podatki so brezplačno dostopni na spletni strani urada.

Milijonska nakazila družbe Kolektor Group v BiH v letu 2017.

Pristojni organi poslovanje Petričevih podjetij v milijonskih zneskih z BiH beležijo od 2014, ko je krovno podjetje Kolektor Group skozi 21 transakcij v BiH nakazalo več kot štiri milijone evrov. Pri večini namen nakazila niti ni specificiran. V letu 2015 je družba Kolektor Group skozi 53 transakcij v BiH nakazala več kot sedem milijonov evrov. Na seznamu posebej v oči bode točno milijon evrov, ki naj bi bil v BiH nakazan kot dolgoročen kredit. Najskromnejše je bilo Kolektorjevo poslovanje z BiH v letu 2016, ko so izvedli le eno transakcijo in nakazali dobrih dvesto tisočakov.

Pritisk na ustavno sodišče

Kolektor je podjetje, ki se krepi tudi s projekti vlade Mira Cerarja. Decembra je postal pravnomočen sklep Direkcije RS za infrastrukturo o izbiri izvajalcev pripravljalnih del za drugi tir. Za 14,48 milijona vreden posel je bil izbran Kolektor CGP, ki je oblikoval konzorcij s sarajevskim Euroasfaltom. Na razpis je prispelo petnajst ponudb. Pri tem ne moremo prezreti, da je Forum 21, kjer programske zadeve določa Petrič, v predreferendumski kampanji o drugem tiru promoviral zagovornike projekta.

Glavni vladni promotor projekta drugega tira, državni sekretar z infrastrukturnega ministrstva Jure Leben pa je decembra že pritiskal na ustavne sodnike, da njihovo delo povzroča gospodarsko škodo. Spomnimo. Tudi Lebnova družina ima korist od Cerarjeve vlade, saj podjetje v delni lasti njegove tašče in tasta A-Cosmos od prihoda SMC na vlado uspeva na razpisih ministrstva za notranje zadeve, ki ga vodi njegova strankarska kolegica Vesna Györkös Žnidar. Medtem ko je javni sektor prej pri njih kupil za sto tisočakov letno, so nakupi pod Cerarjem postali milijonski. Samo za Cerarja potrebujejo dva nova A-Cosmosova BMW.

 

Zoran Potić

Še Potić ostal brez besed

Stojan Petrič je tudi lastnik podjetja Delo, ki izdaja istoimenski časnik. Petričevega paradnega novinarja Zorana Potića smo zato prosili za komentar Petričevih poslov v BiH. Ker je očitno ostal brez besed, v celoti objavljamo, kaj nas je zanimalo.

“Pozdravljeni, gospod Potić, iz javno dostopnih evidenc je moč razbrati, da je podjetje lastnika medija, pri katerem ste zaposleni, od februarja lani do letošnjega januarja v Bosno in Hercegovino nakazalo 11.713.545 evrov.

Leta 2015 so zabeležili med drugimi transakcijami na dan 15. 4. tudi nakazilo v višini natančno milijon evrov (od skupaj 7.079.567 evrov transakcij tega leta), ki je specificirano kot dolgoročni kredit.

– Ali se sliši kot pralnica umazanega denarja?
– Ali si na Delu nabijate https://www.youtube.com/watch?v=Rpb6eMXfvCs? (Gre za pesem bosanskega pevca Ferida Avdića.)
– Ali je poslovanje vašega lastnika v BiH dopustno in transparentno?
– Kako naj v luči poslovanja podjetja človeka, za katerega delate, razumemo vaš zapis: ‘Opa, prvak je priznal, kako si je kul sposojati denar iz dežele, ki je znana po transparetnosti, pravem vrelcu čistega denarja. Zanimivo..’
– Ali drži, da zapuščate časopisno hišo Delo?”

Navdih za vprašanja smo našli na Twitter profilu Zorana Potića, ki pa je medtem svoja stališča do poslovanja z Bosno in Hercegovino že izbrisal.

 

Več iz te kategorije