0 Deljenj 2293 Ogledov
Ivo Vajgl. Foto: STA

IZ TISKANE IZDAJE: LEVICA POSKRBI ZA SVOJE OTROKE Sin evropskega poslanca se masti v dobro plačani službi

8. January, 2018 14:49
2293 Ogledov

Za enega od svojih sinov je Ivo Vajgl že lepo poskrbel z dobro plačanim kroženjem po ministrstvih in v Evropski uniji.

Ivo Vajgl je dobro znani obraz iz javnega in političnega življenja. Nekaj časa se je ukvarjal z novinarstvom, bil je tudi dopisnik jugoslovanske tiskovne agencije Tanjug, v stari Jugoslaviji pa je začel tudi svojo diplomatsko kariero kot konzul SFRJ v Clevelandu, pozneje je bil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva SFRJ v Beogradu. Dobro vemo, kdo je lahko bil v času Jugoslavije visoko v diplomaciji. Po osamosvojitvi je prav tako zasedal visoke funkcije, od diplomata v različnih državah po Evropi (Švedska, Avstrija, Nemčija) do ministra za zunanje zadeve in poslanca v državnem zboru; zdaj je že drugi mandat evropski poslanec.

Sin naj bi si službo našel sam
Evropski poslanec Ivo Vajgl je znan po tem, da se v javnosti zgraža, če kakšen otrok politikov, ki ne spadajo v njegov politični milje, dobi kakšno službo v evropski instituciji ali v domačih logih. Govori o klientelizmu in ga z gnusom zavrača. Toda poglejmo njegov osebni profil: lepo je poskrbel za svojega sina iz prvega zakona, čeprav iz Vajglove izjave, ki nam jo je poslal, lahko razberemo, da je le njegov sin tisti, ki je toliko sposoben, da mu oče ni niti malo pomagal pri službi. “Prosim, da si podrobneje pogledate profesionalno pot mojega sina Uroša, ki je že dolgo polnoleten in tudi uspešen brez mojega vmešavanja. Snovi za svoje ‘škandale’ pri meni ne boste našli,”nam je sporočil Vajgl.

Oče v Evropski parlament, sin na Stalno predstavništvo RS pri EU
Seveda pa se zaposleni na ministrstvu za zunanje zadeve še dobro spomnijo, kakšno je bilo zgražanje, ko se je v javni upravi čez noč pojavil Vajglov sin, seveda v času, ko je Vajgl zasedal eno od zgoraj omenjenih funkcij, po katerih je ta agronom vseskozi krožil. Vajglov sin Uroš je bil nekaj časa zaposlen v Službi Vlade RS za razvoj in evropske zadeve, ki se je ukvarjala tudi s področjem evropskih zadev, ki je pozneje prešla pod pristojnost zunanjega ministrstva. Uroš Vajgl pa je bil od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013 začasno razporejen na Stalno predstavništvo RS pri EU v Bruslju na delovno mesto namestnika stalnega predstavnika (vodja Coreper I). In kako zanimivo, ravno leta 2009 je bil Ivo Vajgl kot član Zaresa tudi prvič izvoljen v Evropski parlament. Od 1. septembra 2013 pa je Uroš Vajgl premeščen na ministrstvo za okolje in prostor RS.

Uradnik v visokem 54. plačilnem razredu
Na tem ministrstvu pa je ministrica Irena Majcen, ki je članica Desusa. Tudi Ivo Vajgl je bil v drugem mandatu izvoljen v Evropski parlament na listi Desusa, saj so vse prejšnje politične stranke, katerih član je bil, propadle. In sin Iva Vajgla danes zaseda delovno mesto namestnika generalnega direktorja na Direktoratu RS za okolje, in sicer že vse od 1. januarja 2015, uvrščen pa je v 54. plačilni razred, kar je za uradnika seveda izjemno visok plačilni razred. Le dva razreda nižji od tistega, kjer se začnejo plačilni razredi izvoljenih poslancev.

Uroš Vajgl še kot namestnik generalne direktorice direktorata za okolje. Foto: STA

Je Vajgl tudi lobist?
Ivo Vajgl ima tri sinove, njegova zadnja žena pa je harfistka Mojca Zlobko Vajgl, ki je od njega mlajša 24 let. Slovenske novice so pred leti (25. 10. 2013) povzemale European Voice, ki je pisal o sumih volilnega turizma Vajgla in posameznikov iz levičarske poslanske skupine ALDE. Leteli so očitki, češ da je Vajgl glavni azerbajdžanski lobist v Evropskem parlamentu in da mu ta država denar nakazuje prek njegove žene Mojce Zlobko Vajgl. Takrat je na novinarsko vprašanje Vajgl odgovoril z zanj značilno arogantno govorico, da na umazana natolcevanja ne namerava odgovarjati.

V tem primeru jo je Vajgl odnesel bolje kot njegov nekdanji koruptivni poslanski kolega Zoran Thaler.

Več iz te kategorije