0 Deljenj 1340 Ogledov
Tudi predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub je v preteklosti nezakonito prodajal veterinarska zdravila. Foto: STA

IZ TISKANE IZDAJE Lekarne z zdravili kar na črno in brez računov

7. December, 2017 8:22
1340 Ogledov

Nekatere lekarne so dajale veterinarska zdravila kar brez recepta in računov, v preteklosti je bil med kršitelji tudi predsednik lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub.

Z veterinarskimi zdravili na črnem trgu je bilo v slovenski javnosti največ govora v času afere z medom, ko se je izkazalo, da je veliko slovenskih čebelarjev kupovalo neregistrirana zdravila na črnem trgu. Zdravila na črnem trgu, ki tudi v drugih državah niso registrirana, so lahko nevarna za živali in posledično tudi za ljudi, saj to prehaja v prehransko verigo. To, da nekatere slovenske lekarne prodajajo veterinarska zdravila, za katera so potrebni recepti veterinarjev, kar na črno, to je brez potrebnega recepta veterinarjev, pa ekskluzivno razkrivamo na teh straneh.

GOLUB PRAVI, DA NI VPLETEN V NEZAKONITE POSLE

V redakcijo Škandala24 smo prejeli informacijo, da se s tem ukvarja tudi koncesionar in zasebni lekarnar ter hkrati tudi predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub, ki ima svojo lekarno v Račah. Na Lekarniško zbornico Slovenije smo poslali vprašanje, ali je primerno, da gospod Golub še naprej vodi to zbornico, če se je res zapletel v te nezakonite posle in kako bodo v tem primeru ravnali Lekarniška zbornica Slovenije in njeni organi. In še dodatno vprašanje: ali ima Lekarniška zbornica podatek, da se s trgovino na črno ukvarja še kakšna druga lekarna? Vprašanje smo naslovili še na lekarno Lekos v Sevnici, za katero smo prav tako dobili podatke, da je v inšpekcijskem postopku.

Miran Golub nam je hitro odgovoril: »Nisem vpleten v nobene sporne posle in se proti meni ne vodi noben postopek, ker nisem nikoli in ne prodajam zdravil na črnem trgu. Zato na Lekarniški zbornici ne načrtujemo nobenih postopkov. Lekarniška zbornica Slovenije nima podatka, da bi se katere lekarna ukvarjala s takšno trgovino. Vsekakor pa verjamem, da vse lekarne poslujejo enako kot moja v skladu z zakonodajo.« Iz lekarne Lekos v Sevnici nam niso odgovorili.

VETERINARJI: TUDI GOLUB JE BIL MED KRŠITELJI

No, Golubov odgovor le delno drži, kajti raziskovali smo dalje in ugotovili, da je v mnogih slovenskih lekarnah mogoče dobiti veterinarska zdravila, ki so sicer na recept, vendar lekarnarji to enostavno spregledajo. Takšno početje je lahko nevarno za zdravje ljudi, saj kmetje po mili volji, brez strokovnega svetovanja in nadzora, zdravijo živali, meso pa nato prihaja na naše krožnike.

ZA 120 TISOČ EVROV KAZNI

Veterinarji so zoper zasebne in javne lekarne, ki so brez recepta prodajale zdravila, za katere je potreben recept, nekatere lekarne pa so prodajale tudi brez računa, uvedli inšpekcijske postopke in skupno izrekli za 120 tisoč evrov kazni.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa nam je na naše vprašanje poslala odgovor, ki je povsem demantiral Goluba: »Uradni veterinarji so v zadnjem letu obravnavali več primerov, ko so lekarne, predvsem s področja Dolenjske, prodajala zdravila za uporabo v veterinarski medicini, za katera je potreben recept, brez recepta in v nekaterih primerih tudi brez računa.«

Ko smo hoteli zvedeti, ali je med njimi tudi Golub, so nam v novem odgovoru sporočili, da v času, ko v okviru ministrstva za kmetijstvo deluje Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, to je od 1. januarja 2013, tega niso zaznali, bil pa je Golub kršitelj prej, ko je za to področje skrbela Veterinarska uprava Slovenije.

Seznam lekarn, pri katerih so inšpektorji ugotovili nezakonitosti in jih skupno oglobili za 120 tisoč evrov:

 

LETO

NAZIV LEKARNE

UREDITVENA ODLOČBA

PREKRŠKOVNI POSTOPEK

2016

Lekarna Marija Vrščaj, Črnomelj

NE

DA

2016

Lekarna Bor Vrščaj, Črnomelj

NE

DA

2017

Lekarna Dular Koritnik Alenka, Krško

NE

DA

2016

Lekarna Breda Sotošek, Pod Sv. Rokom, Sevnica

NE

DA

2016

LEKOS d.o.o., Pod Sv. Rokom, Sevnica

NE

DA

2017

Lekarna Žužemberk, Tanja Lukanc

NE

DA

2017

Primožič Tavčar Janka, Lekarna Mesto 37, 4220 Škofja Loka

DA

DA

2017

Lekarna Slovenska Bistrica, Partizanska ulica 1, 2310 Slovenska Bistrica

NE

DA

2017

Javni zavod Koroška lekarna, Ob Suhi 9, Ravne na Koroškem, Lekarna Vuzenica

NE

DA

2017

Javni zavod Koroške lekarne, Ob Suhi 9, Ravne na Koroškem, Lekarna Radlje ob Dravi

NE

DA

2016

Celjske lekarne, Lekarna Otok

NE DA

 

 

Več iz te kategorije