0 Deljenj 1135 Ogledov

Iran se maščuje ZDA! Medtem je strmoglavilo tudi letalo s 176 ljudmi na krovu, preživelih ni

8. January, 2020 8:53
1135 Ogledov

V Iranu je kmalu po vzletu z letališča v Teheranu strmoglavilo ukrajinsko letalo tipa boeing 737 z najmanj 170 ljudmi na krovu, navedbe lokalnih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije. Iranska organizacija Rdeči polmesec ocenjuje, da ni možnosti, da bi našli preživele.

 Iranski zunanji minister Džavad Zarif je danes zatrdil, da je njegova država izvedla raketna napada na letalski oporišči v Iraku, ki gostita ameriške in koalicijske vojake, v samoobrambi in si ne želi vojne. Po navedbah iranskih virov naj bi bilo v napadih z 22 raketami ubitih 80 ljudi. Med Iračani žrtev ni bilo, ZDA pa poročil o tem ne navajajo.

Letalo je pripadalo ukrajinski letalski družbi International Airlines, glede na prve podatke pa naj bi bilo namenjeno v Kijev. Strmoglavilo je kmalu po vzletu z mednarodnega letališča Imam Homeini in padlo na območje zahodno od prestolnice Teherana. Letalo naj bi zagorelo. »Očitno je nemogoče, da so potniki preživeli,« je za tiskovno agencijo Isna, ki jo povzema francoska AFP, dejal predstavnik Rdečega polmeseca. »Vsi potniki so mrtvi,« je medtem objavila iranska agencija Irna.

Ministrstvo za obrambo se je zaradi napada na letališče v Erbilu odločilo iz tamkajšnje baze evakuirati šest pripadnikov Slovenske vojske na misiji Neomajna odločenost. Evakuacija bo izvedena skupaj z nemškimi partnerji, so sporočili z ministrstva.

Ta tudi navaja predstavnika letališča, da je bilo na letalu 176 ljudi – 167 potnikov in devet članov posadke. Oblasti so na prizorišče poslale reševalne ekipe.

 

 

Več iz te kategorije