0 Deljenj 1090 Ogledov

INCIDENT NA BRDU PRI KRANJU Ministrica nagnala hrvaške novinarje, padale so žaljivke

24. April, 2018 17:31
1090 Ogledov
STA

BRDO PRI KRANJU – Na Brdu pri Kranju je danes potekal osrednji dogodek slovenskega predsedovanja Procesu sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP). Premier Miro Cerar je gostil vrh predsednikov vlad in drugih visokih predstavnikov držav SEECP. Osrednja tema razprave je bila prihodnost te pobude.

Ob robu srečanja se je po poročanju hrvaških medijev zgodil manjši incident, ker srbska ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović ni želela dati izjave hrvaškim novinarjem. Novinar televizije N1 Hrvoje Krešić je na Twitterju objavil, da je srbska ministrica hrvaške novinarje najprej napadla, zakaj sploh postavljajo vprašanja, nato so jim sporočili, da izjave ne bo, na koncu pa so jih pregnali. Joksimovićeva naj bi sicer pozneje dala izjavo za srbske medije.

Ministrica je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjuug pojasnila, da ni zavrnila izjave za hrvaške medije, temveč ni hotela govoriti o odnosih med Srbijo in Hrvaško, ker to ni tema današnjega srečanja.

Napeti odnosi

Odnosi med Srbijo in Hrvaško so v zadnjem času napeti. Predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković je prejšnji teden prekinil dvodnevni uradni obisk v Srbiji, ko je srbski poslanec Vojislav Šešelj snel in poteptal hrvaško zastavo, ki je ob obisku hrvaškega predstavnika visela pred srbskim parlamentom v Beogradu, ter žalil hrvaško delegacijo.

Nato je v začetku tedna srbski obrambni minister Aleksandar Vulin sprva napovedal, da se bo udeležil spominske slovesnosti v nekdanjem ustaškem koncentracijskem taborišču v Jasenovcu, česar pa ni storil. Zagreb je v Beograd zaradi Vulinovih izjav poslal protestno diplomatsko noto in mu sporočil, da ni dobrodošel. Srbska premierka Ana Brnabić je danes napovedala, da bo Srbija na to v četrtek odgovorila s povračilnimi ukrepi.

Več iz te kategorije