0 Deljenj 755 Ogledov

HRVAŠKA ZNOVA ŽALUJE Zapisi sožalja tudi s strani državnega vrha.

6. August, 2018 10:00
755 Ogledov

Po daljši bolezni je v soboto v 81. letu na Reki umrl hrvaški književnik, dramatik, prevajalec, esejist in kritik Nedjeljko Fabrio. Med letoma 1989 in 1995 je bil Fabrio predsednik Društva hrvaških pisateljev, prav tako je bil redni član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti. V slovenščino je med drugim prevedena njegova Jadranska trilogija.

Fabrio, rojen v Splitu leta 1937 v dvojezični, hrvaško-italijanski družini, je odraščal na Reki, kamor se je po dokončanem študiju jugoslavistike in italijanistike v Zagrebu tudi vrnil in deloval kot dramaturg v reškem narodnem gledališču Ivana pl. Zajca ter bil urednik znamenite reške revije Kamov.

Več kot le literat

Po zlomu “hrvaške pomladi” je moral zapustiti Reko in oditi v Zagreb, kjer je deloval kot urednik v dramskem programu na hrvaški radioteleviziji in kasneje kot profesor dramaturgije na Akademiji dramskih umetnosti, so v sporočilu ob literatovi smrti zapisali pri založbi KUD AAC Zrakogled.

Fabrio je hrvaški literarni prostor najprej zaznamoval kot esejist, novelist in dramatik, plodno se je posvečal tudi prevajanju vrhunskih italijanskih literarnih avtorjev, sredi 80-ih let pa se je uveljavil še kot romanopisec. Objavil je štiri zbirke kratke proze, sedem dram, štiri romane in šest knjig literarnih, gledaliških in glasbenih esejev.

Ob sobotni vesti o smrti priznanega hrvaškega pisatelja so se zvrstili zapisi sožalja, tudi s strani državnega vrha. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je opomnila, da je angažirani literat in akademik v svojih delih obeležil pomembno obdobje hrvaške kulture in spomnila na njegovo pomembno vlogo vodenja hrvaškega pisateljskega društva v času vzpostavljanja hrvaške neodvisnosti in demokracije med osamosvojitveno vojno, je povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

 

Več iz te kategorije